„Децата е по-вероятно да пострадат повече, ако не се завърнат на училище следващия месец, отколкото ако се заразят с коронавируса.“

Това е мнението на главния съветник на британското правителството по въпроси на здравеопазването професор Крис Уити, с което той на практика твърдо подкрепи намеренията на премиера Борис Джонсън учебната година да започне в началото на септември.

Професор Крис Уити каза в интервю за Би Би Си, че „шансовете деца да умират от Covid-19 са изключително малки, но пропускането на уроците ще им навреди значително в дългосрочен план“, предава БНР.

Милиони ученици в Англия, Уелс и Северна Ирландия се очаква да се завърнат в класните стаи през първата седмица на септември.

В Шотландия училищата вече отвориха. Министърът на икономиката в сянка Луси Пауъл заяви, че Лейбъристката партия подкрепя завръщането на учениците, но критикува правителството, че със създадения от него хаос при оценяването на завършващите средно образование е загубило две ценни седмици в подготовката за безопасно завръщане към занятията.

Анкети показват, че все още много родители и учители имат сериозни съмнения и нямат гаранции за безопасното завръщане на децата в училище.

Професор Крис Уити заяви в интервюто също, че Covid-19 ще бъде предизвикателство поне още 9 месеца напред.

Той допълни, че е малко вероятно да има ваксина до края на годината, но вероятността за такава е твърде реална за следващата зима през 2021-2022 година.