„Искам да ви поздравя за това, че сте част от позитивната промяна във Враца, която се оценява в цялата страна. Резултатът няма да се усети днес, а след години, когато децата ни ще бъдат научени да бъдат самостоятелни, да вярват в собствените си умения, да разчитат на себе си, а ние като техни родители и преподаватели да се гордеем с тях!“.

С тези думи кметът Калин Каменов приветства присъстващите на церемонията по връчването на свидетелствата на 20 педагогически кадри от Враца, преминали обучение по метода на д-р Мария Монтесори.

Своите дипломи получиха учители от 5 детски градини – „Слънце“, „Щастливо детство“, „Европейчета“, „Славейче“ и „Детски свят“ и 3 училища – НУ „Иван Вазов”, НУ„Св. Софроний Врачански“ и ИОУ „Васил Левски“.

Това е третата група от учители, защитили обучението си по иновативния метод, като от следващата година образователния подход ще бъде въведен и в началните училища. Квалификацията на педагозите бе проведена в ДГ „Европейчета“ – базова към Нов български университет, партньор на Община Враца.

В церемонията се включиха с изпълнения възпитаници от детските градини, в които е въведен образователния метод.

Иновативният метод е въведен в Община Враца през 2018 година, като първи прилагат обучението детските градини „Слънце”, „Щастливо детство”, „Славейче” и „Европейчета”. В тях е изградена нова образователна среда, напълно съобразена с методиката на Мария Монтесори. В обучението се включват и детските градини „Детски свят“ и „Знаме на мира“.

През учебната 2020/2021 година над 300 деца в 14 групи, като от тях две яслени, се обучават по метода Монтесори. Директорите на всички градини са преминали курс на обучение и са сертифицирани. Към момента общо 39 педагози във Враца са защитили квалификация за обучения по иновативния метод.