Наградата в категория „Основно образование“ бе връчена на врачанката Малина Цанкова, старши учител по история и цивилизация в СУ “Христо Ботев” – Враца.

На 7 юли 2022 г. в хотел „Рамада“ – София Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ връчи престижната награда „Стоян Михайловски“, която е ежегодна награда за изявени български учители с високи постижения и особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело. С връчването на наградата на името на автора „Върви народе възродени“,  Синдикат “Образование” се стреми да популяризира сред обществеността високите постижения, талант, професионализъм, граждански морал и принос в синдикалното движение на българския учител.

Наградата „Стоян Михайловски“ се присъжда на  учители от училищата на територията на страната.

Тази година наградата в категория „Основно образование“ бе връчена на врачанката МАЛИНА ЦАНКОВА старши учител по история и цивилизация в СУ “Христо Ботев” – Враца

Малина Тодорова е магистър по образование по история и учител по история в СУ “Христо Ботев” – Враца. Има професионален стаж – 32 години и III – ПКС. През годините не само е удостоявана с много награди за високи професионални успехи постигнати с нейните ученици, но г-жа Тодорова е и учител  творец, общественик с активна гражданска позиция. В своята работа като учител професионалист Малина Тодорова непрекъснато търси нови подходи и методики в преподаването на уроците по история. Поощрява инициативата, самостоятелността на ученика, толерантността му към различни гледни точки и възгледи. Тя споделя, че основният метод на преподаване при нея е екипната работа и диалогът. Непрекъснато търси общуването между участниците в процеса на обучение и възпитание между учител- ученик – родител.  

Постиженията на Малина Тодорова са  много, но най-важните са:

 • Наградата на кмета на община Враца – Учител на годината в системата на средното образование;
 • Почетно отличие “Неофит Рилски”
 • Награда ”Музейни ресурси в онлайн обучението “, Национален център Музейно училище към Национален музей на образованието – 2021 г. 
 • Нейни ученици редовно заемат първите места на Областния кръг на олимпиадата по ИЦ от 2011 г до 2022 г.
 • Участва с разработени електронни уроци по ИЦ в Националната и регионална та библиотека. 
 • Ръководи клуб ”Родолюбие”.
 • Базов учител към ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”.
 • Получават призови места и лауреатски награди – на Националния кръг на олимпиадата по ИЦ – за последните години, вкл. и през 2021/22 учебна година. 
 • Учениците й заемат първи места в Регионални и Областни състезания на историческа тематика: 
 • Първо място на ученическото областно състезание – “1000 причини да се гордеем, че сме българи”, 
 • во място на Областното състезание на тема: “ Познавам ли моята България”.
 • Представя  открита практика пред учители по ИЦ от област Враца на форуми организирани от РУО – Враца. 
 • Участва с разработени електронни уроци по ИЦ в Националната и регионална та библиотека. Ръководи клуб ”Родолюбие”. 
 • Базов учител към ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”.

Председател на синдикалната секция към училището. Издига авторитета на синдиката чрез своя авторитет и лидерските си умения. Привлича нови членове в синдиката. Председател на синдикалната секция към училището. Издига авторитета на синдиката чрез своя авторитет и лидерските си умения. Като председател на Синдикалната секция към училището, синдикалистката привлича нови членове в синдиката.

Честита награда, г-жо Тодорова!

На 7 юли, също бяха връчени и награди за образователни и синдикални вдъхновители и за отлично социално партньорство. В категория синдикален вдъхновител наградата получи Светла Димитрова – председател на РСО – Враца. 

В категория образователен вдъхновител бяха наградени старши експертите от РУО – Враца – Ивка Йолова Гиздина и Гергана Василева. 

За отлично социално партньорство грамоти получиха:

 Лорета Колева – началник РУО Враца,

 Румен Младенов – директор Дирекция ” Инспекция по труда”,

 Десислава Димитрова – председател – СРС – Враца и директорите на училища: 

Виктор Кръстев – директор на СУ “Христо Ботев”- Враца, 

Ирма Емилияннова – директор на ПТГ ” Н.Й.Вапцаров”, 

Верка Петкова  директор на СУ ” Христо Ботев” – Козлодуй, 

Гергана Анчева- Ценкова  директор на ОУ “Н. Й. Вапцаров”, село Селановци, обл. Враца

Светла Димитрова,

 председател на Регионален синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“  Враца