В БЧК – Мездра постъпиха първите дарения в рамките на Националната благотворителна кампания на Българския Червен кръст за подпомагане на пострадалите от войната в Украйна, информира Наталия Христова-Горанова, председател на Общинския съвет на БЧК.
На призива на червенокръстката организация за набиране на материални дарения се отзоваха както граждани, така и фирми.
ЕТ „ДАФИ-КОМ – Дафинка Лиловска“, например, е предоставила безвъзмездно повече от 100 различни артикула нови детски, дамски и мъжки дрехи и обувки – панталони, поли, дънки, джинси, клинове, якета, сака, елеци, шапки и др.
Сред даренията, направени от граждани, са дрехи и обувки (детски комплекти, памперси, блузи, ризи, анцузи, чорапи и др.), топли завивки (предимно одеяла), хигиенни материали (дезинфектанти за ръце, сапун, мокри кърпи, тоалетна хартия, шампоани и др.) и хранителни продукти (консерви, адаптирани бебешки млека, чай и др.).
С посредничеството на Българския Червен кръст събраната досега хуманитарна помощ ще бъде предоставена на нуждаещите се в Украйна от Украинския Червен кръст.
Кампанията продължава. Даренията се приемат в сградата на Общински център за социални услуги и дейности – гр. Мездра (ул. „Иван Вазов” №2, ет. 1, бившето АПК) всеки ден от 8:30 до 17:00 часа, телефон за контакти и допълнителна информация: 0887 918 962.
Продължава и набирането на средства в подкрепа на пострадалите от военния конфликт в Украйна. Досега хиляди индивидуални и корпоративни дарители се отзоваха и помогнаха с финансови средства, като в първите дни на Националната благотворителна кампания са събрани над 2 250 000 лв., съобщават от БЧК.
Всеки, който желае, може да направи дарение като изпрати SMS на кратък номер 1466 (цена 1 лв.) към всички мобилни оператори или по банков път на следната банкова сметка в лв.:
БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
BG23UNCR76301077778563
UNCRBGSF
(За пострадалите от конфликта в Украйна).
Междувременно, с посредничеството на Областния съвет на БЧК – Враца, БЧК – Мездра предостави кафе продукти на Многопрофилната болница за активно лечение в града – дарение от нидерландската компания Koninklиjke Douwe Egberst B. V. за нуждите на лечебните заведения в България, ангажирани в борбата срещу разпространението на COvid-19. Дарението прие с благодарност управителят на МБАЛ – Мездра д-р Соня Съботинова.
Мирослав Гетов, снимка: Павел Петров