С молитвен килим с чипровски мотиви, тъкан от мюсюлманка от Лудогорието, обогати колекцията си Музеят в Чипровци. Ценният експонат е дарение от семейство Тимъти и Пенелопе Хейс от Съединените щати . Това не е първото дарение , което семейството от Щатите прави на Чипровския музей. Килимът е купен е  от антикварен  магазин в чужбина. Вече е част от експозицията и може да се види от посетителите.

„ Нямахме такъв килим, търсихме много, за да покажем и този  тип килим, който е работен в Чипровци. Защото някога в района  са тъкани килими и за православните  и католически храмове, и за синагогите, и за джамиите По документи в средата на 18 век жените в Чипровци и Копиловци, Железна, и Мартиново тъкат годишно 8 000 молитвени  килимчета за нуждите на Втора турска армия“, разказа д-р Анита Комитска, директор на музея.

„Това дарение е много ценно за нас. Обогатяването на  колекцията  провокира интереса и на туристите и на хората, които са виждали килими от 18 и 19 век“., отбеляза кметът на Чипровци Пламен Петков.

Ръководството на музея и община Чипровци апелират към всички, които са имали  в домовете си  чипровски килими, да се поровят в старите  ракли и скринове и ако открият килим, или дори част от него да го предложат на музея. За да могат специалистите да проследяват все по пълно историята  и развитието на изкуството  на чипровското  килимарство, признато от ЮНЕСКО за част от световното нематериално богатство, съобщава Новините от Монтана.