Спомен за Весела Пелова беляза началото на Седемнадесетата регионална краеведска конференция „Памет и паметници“.

Дългогодишният изследовател, историк, общественик, главен експерт в Държавен архив – Враца е и сред създателите, допринесли за превръщането на конференцията в един от най-значимите форуми в Северозападна България.

Какво означава да живееш и работиш със страст, да гориш във всичко, което правиш припомни Калина Тодорова, завеждащ отдел „Краезнание“ в Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца. Тя откри срещата с откъс от свое интервю с Весела Пелова, публикувано преди десетилетие в  списанието на Българската библиотечно-информационна асоциация.

Думите на Весела за нашето общо дело са прекрасни, затова смятам да бъдат публикувани и в сборника с материали от конференцията, който ще издадем. Паметта за Весела е памет и за всички краеведи, историци, изследователи и творци, които винаги ще бъдат с нас. Затова и първата тема на конференцията „Историята за нея е страст – в памет на Весела Пелова е един жест и поклон на колегите към техния приятел и колега“, допълни Калина Тодорова.

В конференцията се включиха 40 участници с 30 разработки, посветени на темата за културното измерение на понятието „памет“ и многобройните интерпретационни възможности, които предлага: от знаковото минало и наративната традиция до знаците и белезите на личностната идентичност, каквито са лингвистичните белези, от монументално-скулптурните, архитектурните, културно-историческите паметници, през писмения документ, вестника и книгата, до художественото проявление на устното слово; от традиционния носител на информация до електронно родения отпечатък, който всеки от нас оставя.

Старши експертът към РУО – Враца Румяна Цветкова поздрави краеведите за неспирната енергия и желание да участват в срещата, въпреки нетрадиционния формат за провеждане. Срещата протече изцяло онлайн.

Участие през платформата zoom взеха представители на културните институции от Северозападна България – регионалните библиотеки, музеите и архивите от Видин, Монтана, Враца, историческите музеи в Оряхово и Правец, читалищните библиотеки от региона, ученици от СУ „Козма Тричков” и Професионална гимназия по транспорт „Коста Петров“, студенти от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, представители на Регионално краеведско дружество – Враца, изследователи от БАН.

Седемнадесета регионална краеведска конферениця „Памет и паметници“ се организира от Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца и Регионално управление на образованието – Враца.

източник: ibvratsa.org