Могат ли маските за лице да помогнат за забавяне на разпространението на вируса, който причинява коронавирусна болест (COVID-19)? Отговорът е да. Маски за лице, комбинирани с други превантивни мерки като ваксиниране, често миене на ръцете и физическо дистанциране, могат да помогнат за забавяне на разпространението на COVID-19.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) препоръчват носене на маски за лице за широката общественост. Ако сте напълно ваксинирани и се намирате в район с голям брой новозаразени с COVID-19, CDC препоръчва да носите маска на закрито в обществени места, както и на открито- на места с много хора или когато сте в близък контакт с неваксинирани. Хората, които не са преминали през пълен ваксинационен цикъл, трябва да носят маски за лице на закрито и на открито, където има висок риск от предаване на COVID-19, като например многолюдни събития или големи събирания.

Експертите от CDC и MayoClinic съветват да носите маска с най-висока защита, която да използвате редовно и която пасва на лицето Ви. Респираторите като нехирургичните N95 маски осигуряват добра защита. KN95 и медицинските маски осигуряват следващото най-високо ниво на защита от вируси. Платнените маски осигуряват по-малка защита. CDC смятат, че хирургическите маски N95 трябва да бъдат запазени за доставчиците на здравни услуги.

Как действат различните видове маски?

Медицински маски

Наричани още хирургически маски, това са маски за еднократна употреба. Те са предназначени да предпазват хората от контакт с капчици и спрейове, които могат да съдържат микроби. Медицинската маска също филтрира големите частици във въздуха, когато човек вдишва.

За да направите медицинските маски по-удобни и “прилягащи” на вашето лице, завържете на възел ушните бримки, там където се прикрепят към маската. След това сгънете и пъхнете ненужния материал под ръбовете.

Носенето на медицинска маска не повишава нивото на въглероден диоксид във въздуха, който дишате.

Маски KN95

Маската KN95 е вид респиратор, който отговаря на определени международни стандарти. Той предлага повече защита от медицинската маска, защото филтрира както големи, така и малки частици, когато потребителят вдишва. Въпреки това, бъдете внимателни, когато купувате KN95, тъй като се продават много фалшиви маски, които не отговарят на изискванията за качество.

Маски N95

Маска N95 е вид респиратор, който отговаря на стандартите за качество на САЩ. N95 предлага най-високо ниво на защита. Той предлага повече защита от медицинската маска, защото филтрира както големи, така и малки частици, когато потребителят вдишва. Нехирургичните N95 могат да се използват от широката публика.

CDC заяви, че хирургическите маски N95 трябва да бъдат запазени за доставчиците на здравни услуги. Доставчиците на здравни услуги трябва да бъдат обучени, преди да използват хирургическа маска N95. Подобно на хирургическите маски, маските N95 са предназначени за еднократна употреба. Изследователите обаче тестват начини за дезинфекцията и повторната им употреба.

Някои маски N95 и дори някои платнени маски имат клапани, които ги правят по-лесни за дишане. За съжаление, тези маски не филтрират въздуха, който потребителят издиша. Поради тази причина те са забранени на някои места.

Платнени маски

Платнената маска е предназначена за улавяне на респираторни капчици, които се отделят, когато потребителят говори, кашля или киха. Тя също така действа като бариера за предпазване на потребителя от вдишване на капчици, освободени от други.

Най-ефективните платнени маски са направени от множество слоеве плътно тъкана тъкан като памук. Маска със слоеве ще спре повече капчици да преминат през маската ви или да избягат от нея.

Носенето на маска не повишава нивото на въглероден диоксид във въздуха, който дишате.

Как да извлечете максимума от вашата маска

Ефективността на платнените и медицински маски може да се подобри, като се гарантира, че маските са добре прилепнали към контурите на лицето ви, за да се предотврати изтичането на въздух около краищата на маските.

Маските трябва да са плътно прилепнали върху носа, устата и брадичката, без празнини. Трябва да почувствате топъл въздух, който преминава през предната част на маската, когато издишвате. Не трябва да усещате как въздух излиза под ръбовете на маската.

Изберете маски, които имат огъващи се ленти за нос, тъй като те помагат да се предотврати изтичането на въздух от горната част на маската.

Маските с няколко слоя предлагат по-голяма защита. Някои хора избират да носят медицинска маска под платнената си маска. В този случай платнената маска трябва да притиска ръбовете на медицинската маска към лицето. Не добавяйте слоеве, ако затрудняват дишането или блокират зрението ви. И не използвайте друга маска с KN95 или N95.

Ако носите KN95 или N95, уверете се, че пасва и прилепва близо до лицето ви.

Детската маска трябва да бъде специално изработена за деца, за да пасне правилно. Уверете се, че прилепва плътно към носа, устата и брадичката.

Правилната употреба, съхранение и почистване на маските също оказват влияние върху това колко добре ви предпазват. Следвайте тези стъпки за поставяне и сваляне на маската:

 • Измийте или дезинфекцирайте ръцете си преди и след поставянето на маската.
 • Поставете маската си върху устата, носа и брадичката.
 • Завържете го зад главата си или използвайте примки за уши. Уверете се, че е плътно прилепнала към лицето Ви.
 • Не докосвайте маската си, докато я носите.
 • Ако случайно докоснете маската си, измийте или дезинфекцирайте ръцете си.
 • Ако маската Ви се намокри или замърси, сменете я с чиста. Поставете използваната маска в херметичен плик, докато успеете да я изхвърлите или да я измиете.
 • Свалете маската, като я развържете или повдигнете ушите, без да докосвате предната част на маската или лицето си. Сгънете външните ъгли заедно.
 • Измийте ръцете си веднага след свалянето на маската.
 • Редовно перете платнените маски в пералнята или на ръка. (Могат да се перат заедно с друго пране.) Изсушете ги в сушилнята или ги окачете навън на слънце.
 • Изхвърлете маските за еднократна употреба, след като сте ги носили веднъж.
 •  И не забравяйте тези предпазни мерки:
 • Не слагайте маски на хора, които имат проблеми с дишането или са в безсъзнание, или не могат да свалят маската без помощ.
 • Не слагайте маски на деца под 2 години.
 • Не използвайте маски за лице като заместител на физическото дистанциране.

 

Предпазват ли щитовете за лице?

CDC не препоръчва използването на щитове за лице вместо маски, защото не е ясно колко защита осигуряват те. Но носенето на маска за лице може да не е възможно във всяка ситуация. Ако трябва да използвате щит за лице вместо маска, изберете такъв, който покрива всички страни на лицето Ви и се простира под брадичката Ви.

Все още ли трябва да носите маска за лице, след като сте напълно ваксинирани?

След като сте напълно ваксинирани, можете по-безопасно да се върнете към дейности, които да не сте успявали да вършите поради пандемията. Въпреки това, ако се намирате в район с голям брой нови случаи на COVID-19, CDC препоръчва да носите маска на закрито в обществени места и на открито в претъпкани места, както и когато сте в близък контакт с неваксинирани хора.