Частна детска градина „Джани Родари“ в София отличи с почетен знак врачанския депутат Красимир Богданов.

Отличието беше връчено на народния представител от Обединени патриоти по повод 100 г. от рождението на големия детски писател и патрон на заведението. Почетният знак връчи директорът Дария Йосифова на церемония, която отбеляза и 20 г. от откриването на учебния комплекс.

Наградата е за приноса на Богданов към предучилищното образование, стана ясно при връчването й. Именно на “Обединени патриоти” се дължат промените на Закона за предучилищното и училищното образование. С тях детската градина става задължителна за 4 годишните, МОН отпуска средства за намаляване или цялостно поемане на таксите, с което се прави още една крачка към безплатната детска градина. Освен това, държавата ще отпуска ежегодно 70 млн. лева за изграждането на нови детски градини и ще се изплаща финансова компенсация за децата, за които не са осигурени места в общинските и държавните ДГ.

Богданов благодари и на Дария Горанова, чрез която детска градина “Джани Родари” помогна за даряването на 20 креватчета и матраци за детската градина в с. Камено поле, общ. Роман. „Подготвили сме и ново дарение, което скоро ще връчим на детско заведение във Врачанско“, каза Красимир Богданов.

Паметната плоча на Джани Родари, която беше открита, е дело на врачанския скулптор Стефан Стефанов.