Отбелязваме Въведение Богородично – празникът, посветен на християнското семейство.

В този ден 3-годишната Мария – бъдещата майка на Исус Христос, била заведена от родителите си в Йерусалимския храм, за да служи, още както било обещано преди да се роди.

По пътя до светата обител тя и нейното семейство носели запалена свещ в ръцете си. Когато стигнали до храма, малката Мария поискала сама да изкачи 15-те стъпала пред входа. Всички останали изумени, когато момиченцето смело и безпрепятствено стъпило на най-горното стъпало без ничия помощ. Там с благословия я посрещнал първосвещеник Захария, бащата на Св. Йоан Рилски.

Освен като ден на християнското семейството, 21-и ноември се нарича и Вълча Богородица. Названието си получава от дарбата на Божията майка да омилостивява дивите животни и да възпира от пагубни за човека действия.

Какво се прави в деня на християнското семейство?

Според традицията в деня на християнското семейство, родителите трябва да заведат децата на църква, като по този начин покажат духовните си задължения към наследниците си.

След това цялото семейство трябва да седне на масата с чаша вино в ръка и да похапне вкусно ядене и питка. Трапезата не се вдига, тъй като според поверието, Богородица влиза да похапне от ястията и да благослови дома и семейството.

Дори и да не можете да спазите всички традиции за църковния празник, отделете в този ден малко повече време за децата си, поговорете с тях, кажете им колко са важни и специални за вас. Демонстрирайте любовта си към тях и към любимия човек, защото тя е в основата на всяко здраво семейство!