Данъчните проверки на НАП за 27 магистрати и още 11 души на висши държавни постове за недекларирани сметки и имоти в чужбина са показали, че няма нарушения.

Това съобщиха днес от прокуратурата по повод на разкритията на вътрешния министър Бойко Рашков, че има такъв списък с магистрати и хора на високи държавни постове, който държавното обвинение крие и може да е използван за натиск. Самият Рашков обеща да разкрие имената на хората в списъка след изборите, ако прокуратурата не го направи.

Става дума за две справки на ДАНС с гриф „поверително“, които през 2019 г. тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров е получил, след като преди това е поискал цялата налична информация за хора на висши публични длъжности, които имат недекларирано имущество, включително в офшорни компании.

Голяма част от изпратената от ДАНС информация обаче била описана като „непотвърдена“, като в нея нямало данни за хора с недекларирано участие в чужди фирми, включително в офшорки, както и разходи и инвестиции в чужбина.

След получаване на справките започнала проверка от Върховната касационна прокуратура (ВКП), която установила съмнения за недекларирани сметки и имоти в чужбина за 17 съдии, петима прокурори и петима следователи, както и двама депутати, двама зам.-министри, двама председатели на общински съвети, един кмет и четирима заместник-кметове.

За всички 38 души били възложени данъчни проверки за периода от 2016 г. до 2019 г., като отделно започнали и проверки на антикорупционната комисия. От КПКОНПИ предоставили на ВКП информация за притежаваното от заподозрените движимо и недвижимо имущество и наличните им банкови сметки. Материалите от проверките на НАП обаче се забавили, като последната е получена в прокуратурата едва на 5 юли т.г.

„Към момента по отношение на едно от лицата все още не са приключили процесуалните действия по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) от органите на НАП за събиране на доказателства“, посочват от прокуратурата.

За останалите 37 души обаче данъчните проверки са приключили без установени нарушения.

„Органите по приходите не са установили несъответствия и предпоставки за предприемане на последващи контролни действия, като е изяснен и законният произход на средствата. В резултат на предприетите процесуални действия и събраните доказателства в хода на възложените данъчни проверки органите по приходите са констатирали, че липсват нарушения на данъчното и осигурителното законодателство от страна на проверяваните лица“, заявяват днес от държавното обвинение.

За част от хората в справките на ДАНС било констатирано, че са декларирали недвижимо имущество и банкови сметки в чужбина, а за други задължението за деклариране е възникнало по-късно. На двама пък били извършвани данъчни ревизии по вече образувани преписки и досъдебни производства, но за голяма част от тях от ДАНС също посочили, че оперативната информация от справките не е потвърдена или непроверена.

От прокуратурата допълват, че няма как да разкрият имената на проверяваните, тъй като информацията от справките на ДАНС е класифицирана и разгласяването ѝ би било престъпление по чл. 357 от НК.