Д-р Петя Йорданова, специалист по кардиология и вътрешни болести от Враца стана герой в Националната кампания „Живот със сърдечна недостатъчност“ на Института за здравно образование.

Д-р Петя Йорданова

Хора от различни градове споделят как се е променил животът им след поставянето на диагнозата и как се справят със заболяването заедно със своите лекари. Подбрани са най-въздействащите истории и най-„тежките“ пациенти, които лекарите са имали в своята практика. Историите са заснети във видеа с лекари и пациенти. В една от тях участва д-р Йорданова – с разказ за свой пациент. Доверието помежду лекар и пациент, самодисциплината, медицинските открития – това спасява болните и им дава надежда за нормален живот.

Във видеото заедно с д-р Петя Йорданова участва и пациент от великотърновско – млад мъж, който на 34 години получава инфаркт. Той разказва как се е чувствал, преди да потърси своя лекар и заедно да започнат лечение. Бил уморен, изтощен, не можел да мине и 10 метра, без да си почине. Отчаял се, чувствал се безполезен за себе си и семейството. Днес обаче може да измине и километър, може да цепи дърва и да рине сняг.

Пациентът на д-р Петя Йорданова живее във врачанско село, в което се изолирал заради КОВИД-а. Дългогодишен диабетик, с преживян инфаркт и няколко инвазивни процедури. Той също се затруднявал да извършва обичайните си ежедневни дейности. Но днес е в най-доброто си състояние, редовно поддържа връзка със своя лекар и приема предписаните медикаменти. Той е един от най-добрите примери, че живот със сърдечна недостатъчност има.

Умора дори при най-малкото усилие, задух, кашлица, отоци по краката – това най-често усещат пациентите със сърдечна недостатъчност. Кардиолозите я определят като глобална пандемия, която ще бъде бич за човечеството в следващите 10 години.  Но ако пациентите се вслушват в съветите на своя лекар, поддържат здравословно тегло, добра физическа активност и се хранят умерено, надежда има.

Сърдечната недостатъчност (СН) е сериозно хронично заболяване, при което сърцето не може да изтласква достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото. Сред най-често срещаните причини за нея са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда (сърдечен удар), вродени сърдечни дефекти, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене. Симптомите на задух и силна отпадналост могат да ограничат работоспособността на пациентите или способността им да извършват обичайните си ежедневни дейности, което води до социална изолация, тревожност и депресия. Сърдечната недостатъчност заема водещо място в общата смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Около 50% от пациентите  умират до 5 години след поставяне на диагнозата. Тези прогнози са по-неблагоприятни дори от редица ракови заболявания, а обществото все още смята рака за най-опасен.

В България със Сърдечна недостатъчност живеят около 150 000 души, които са диспансеризирани при личен лекар или кардиолог. В Област Враца болните са 5841. 90% от тях са на възраст над 65 години. За миналата година болници във Враца са отчели 1310  хоспитализации по повод на СН.