Родители и близки на деца с увреждания във Враца организират фотоизложба – базар , по инициатива на проект ” Различните деца на България”. Целта на инициативата е да се съберат средства за закупуване на комбинирани детски съоражения, на които могат да играят всички деца, както и монтирането им на обособени и ново изграждащи се детски площадки, защото всички деца са еднакви и обичат да играят.

Благородната идеята тръгва от фотографа Ана Йончева от град София.  В детски парк, докато играе с детето си, което няма увреждания, тя става свидетел на една много тъжна и  случка – едно различно дете на същата площадка е обиждано и отхвърлено от останалите.  Така стартира фейсбук проекта „ Различните деца на България”. Така се ражда  идеята за организиране на срещи и фотосесии на различни деца, за да могат те да се покажат на света и светът да ги опознае, за да ги приеме.

В различни градове различни фотографи приемат идеята и започват срещи и фотосесии на различните деца, техните близки и приятели.

Родители и близки на деца с увреждания  във Враца заедно с  фотографите – Калин Мицев и Зоя Христова също “прегърнали” идеята. Така започва организацията за осъществяването на кампанията за събиране на средства , чрез фотоизложба.

Тя ще се състои на 4.09.2019 г. от 18.00ч, в Младежки Дом

– Враца. Освен това ще има и благотворителен базар на предмети, сувенири и арт творения, изработени от деца с увреждания и техните близки.

Поради големия интерес от граждани как могат да помогнат и с какви дарения могат да бъдат полезни стартира кампанията „ Да играем Заедно“ ,

Фотоизложбата „ ИГРАЕМ ЗАЕДНО“ в гр. Враца е първата от кампанията в страната. 

Със събраните средства от фотоизложбата – базар ще бъдат закупени и монтирани комбинирани съоръжения за деца с увреждания на различни детски площадки в града и ще бъде довършена площадката в двора на ДЦ „ Зорница“ , който е единствения център в региона с целодневна грижа и работа с деца с увреждания и се посещава от 66 потребителя

Необходимата сума за реализиране на проекта е около 19 000 лева. Средствата ще се събират чрез дарителска банкова сметка и дарителски кутии от БЧК , разположени на различни места в града.

Кампанията прие и подкрепи и кметът на град Враца – г-н Калин Каменов, като гарантира съдействието си за монтиране на закупените съоръжения на избраното за това място.

Съорганизатор на кампанията е Сдружение „ Зорница ” към Дневен Център за Деца с Увреждания „ Зорница“ , което се включва в инициативата с идеята за надграждане на вече започнат проект в двора на ДЦДУ „Зорница“, като се разшири обхвата му в целия град.