Държавата е в готовност да помогне и за аварийни ремонти в рамките на населените места, засегнати от наводненията, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството пред журналисти в парламента.

Той посочи, че в рамките на Берковица повечето инфраструктура е общинска. „Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) поддържа републиканската пътна мрежа, но ние при условията на аварийна ситуация сме изразили готовност чрез държавното дружество „Автомагистрали“ да помагаме и за аварийни ремонти и мерки в рамките на населените места. После си има ред по Закона за защита от бедствия, по който могат да бъдат уредени отношенията“, каза Андрей Цеков и добави, че средства има.

Регионалният министър каза, че АПИ има сключени договори за текущи ремонти, особено при аварийни ситуации, така че ще бъдат възложени ремонтно-възстановителни дейности по републиканската пътна мрежа, която е засегната. При нас заданието трябва да дойде след като бъдат първо обезопасени съответните райони, прави се оценка от пътните управления и ние ще го възложим. В рамките на този месец ще стане, обясни той.

Андрей Цеков каза, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е активен участник в процеса на преодоляване на последствията от наводненията. “Целият институционален ресурс на държавата е впрегнат в това, водещи са МВР чрез Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Целият човешки ресурс на МРРБ, т.е. на областните пътни управления, на държавното дружество „Автомагистрали“, както и цялата механизация е предоставена на разположение на кризисните щабове. В непрекъсната връзка сме, всеки ден се осъществяват срещи и се набелязват мерки“, допълни той.

Регионалният министър заяви, че по отношение на мостовите съоръжения нямат притеснения, а язовирните стени не са в ресора на МРРБ. Той каза, че във връзка с обилните валежи в Берковица лично се е обадил на Националния институт по метеорология и хидрология. През цялото време следяхме нивото на язовирите, както „Мишковец“, така и язовир „Огоста“. Комуникирахме незабавно към колегите от МВР, към Министерството на икономиката, към които е Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, посочи Цеков.