13-годишна художничка подарява свои картини на болниците в Асеновград и Пловдив.

Талантливото момиче рисува абсолютно благотворително за здравните заведения. Иска да създаде настроение, дори и в трудните моменти, да донесе надежда с картините си. Ученичката от Асеновград кани всички деца да се включат в инициативата й “Подари усмивка с анимационен герой”, съобщават от Нова телевизия.

Запознайте се с Ирина. Тя е на 13-години от Асеновград. Талантът й на художник се е проявил още, когато  била много малка. Идеята да започне да рисува картини и да ги дарява на болници се родила съвсем спонтанно.

“Когато се наложи дядо ми да го оперират два пъти, се наложи да ходим доста често до болниците и тогава видях в каква сива атмосфера се намират пациентите и затова реших да се опитам да направя тази атмосфера малко по-цветна”, разказва тя.

Майка й веднага подкрепила идеята.

“Не знаехме, че е толкова сиво, мрачно, бяло, неприветливо. Липсва цвят, липсва нещо, което да те усмихне, нещо което малко от малко да забравиш, че си в болница”, каза още майката на Ирина-Дани Павлова.

Първото, което хрумнало на малката художничка, е да рисува анимационни герои.Произведенията й олицетворяват детски филми, като “Пинко розовата пантера” и “Тримата глупаци”.

“Това ще им донесе малко щастие и ще оздравеят по-бързо“, заяви 13-годишната ученичка.

Първите 9 картини Ирина дарява на болницата в родния си град – Асеновград. Те ще бъдат поставени в коридорите и стаите в детското отделение.

“Такова нещо се случва много рядко. Аз съм дълбоко очарован от това, което това 13-годишно дете направи, защото тук не само картините са ценността, която притежаваме, а разбира се, сме благодарни за това, което направи детето. Но зад този жест се крие истинската същност на нещата. Там е истинската стойност. Това е добротата на това дете”, добави директорът на МБАЛ – Асеновград д-р Иван Червенков.

На още две болници в Пловдив Ирина е дарила свои картини.

“Смятам да нарисувам още от „Тримата глупаци“ и каквито анимационни герои още се сетя“, каза още тя.

“С тази дарба искам Ирина да помага на всички и дано повече деца се включат в иницативата. А защо не и по-големи”, каза майка й.

Освен че рисува, в свободното си време Ирина се грижи за рибките, котките и папагалите в дома си, който е превърнала в истински мини приют. Тя вече е приета да учи в Националната художествена гимназия, чийто праг ще прекрачи за първи път след броени дни.

Снимка: Нова телевизия