За момента няма драма в развитието на COVID-19, ако нещата с разпространението не се променят драстично, предвиждам спокойно, нормално лято; всеки ще може да отиде там, където желае, и да изкара едно хубаво лято. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на бТВ.

COVID-19  изчезна от медийното пространство, но иначе е сред нас; но това, което се случва през  последната седмица – до две, ни кара да сме изключително внимателни при мерките, каза главният държавен здравен инспектор. Той посочи, че през седмицата, изминалата, за  първи път имаме ръст, макар и много малък – процент и половина, но спря тенденцията на спад. Според доц. Кунчев, през следващите седмици ще се види дали тази тенденция ще продължи, но за момента няма драма в развитието на заболяването.

По думите на доц. Кунчев, мерките в България се отменят след много анализи и спорове, обмисляне, и след като е решено да се направи, има възможност да се случи, но неспазването на оставащите води до повишаване на заболеваемостта, което се отчита  и от здравните експерти  в Западна Европа . Те също смятат, че настройката на обществото че всичко е приключило вреди и води до ръст на заболяемостта.

Доц. Кунчев посочи, че ние не сме се отказали от отстоянията, от носенето на маски на закрито, от дезинфекцията, продължава и инспекционната дейност, има стотици актове. “Никога не съм разчитал, че човек, страхувайки се от глоба, ще спазва мерки, ако не е убеден, че това е в негов интерес; той няма как да промени поведението си “, допълни Кунчев.

Вирусът тръгна да става ендемичен,  не съм притеснен от този ръст сега, заяви още доц. Кунчев. Той посочи, че наблюдава много внимателно това, което се случва в Западна Европа, –  страните, в които започна  първо да расте заболеваемостта; това не води до нарастване на броя на пациентите, настанени в интензивно отделение. Това значи, че по-лесно се предава, до голяма степен успява да заобиколи имунитета, който ваксините създават, но не води до много тежки заболявания. Ако продължи по тази линия, ще имаме респираторен вирус, който ще срещаме всеки сезон.

Ендемичен все пак не означава безобиден, каза доц. Кунчев в отговор на въпрос. Пак ще има хора, които го карат тежко, но означава, че не засяга всички страни, и един континент, или всички области вътре в страната. Той ще се проявява на определени места с регулирана заболяемост, без да води до големи проблеми за общественото здраве, каза експертът.

Не виждам оптимизъм, че много хора в България ще се ваксинират, но необходимост да вдигаме процентите виждам, защото ако ситуацията в момента не ни прави много притеснени, то никой не може да знае какво ще се случи в предстоящия есенно-зимен сезон, дали няма да има нов вариант , или нов щам,  допълни Кунчев.

Според него, ако има нови щамове, ваксините е добре да са съобразени с тях.

Перспективата пред България е винаги да сме най-рискови, да сме предразположени към  висока заболеваемост и висока смъртност, каза Кунчев в отговор на въпрос за ниското ваксинационно покритие у нас.  Според него идеите на някои хора, които продължават да се споделят,  че това е нещо безобидно – при наличието на  36 272 починали българи, са безумни.

Големите производители обмислят създаването на двойна ваксина за грип и COVID-19, така че да покрие най-често срещаните и рисковите два причинителя. Възможно е и всеки сезон да слагаме ваксина, смята експертът.

Попитан дали е необходима четвърта доза, той каза, че е нужна единствено за някои много рискови групи, при които заболяването може да е заплаха за живота и здравето им; масово прилагане не е необходимо, данните към момента не водят до това, че е добре да се прилага масово.

Той припомни, че  Австрия възстанови по-тежки ограничителни мерки , тъй като има значително увеличаване на заболеваемостта, има и по-тежки ситуации като в Южна Корея, където са стигнали до пикове, които не са стигали през последните две години.

Единствената страна в Европа, която не отчете ръст, е само Дания; във всички други има смяна на тренда,  възможно е да има лека вторична вълна и да мине, но ако се върнем към натоварване на здравната система, това ще наложи налагането на ограничителни мерки, каза доц. Кунчев.  Според доц. Кунчев причината за повишаване на заболеваемостта е в това, че хората са приели, че проблемът е решен и не са склонни да спазват мерки, и това, че новият вариант по-лесно се предава, въпреки че леко протича.

По думите на доц. Кунчев проблем в България е, че “вкарахме много емоции” в решаването на въпроса, а той е чисто медицински. Важното е да се търси баланс в мерките. Той смята, че няма съществени грешки в България в политическите решения, проблем, според него, е изключително ниското доверие на обществото в институциите.

По отношение на голямото търсене на йодни таблетки от аптечната мрежа, доц. Кунчев каза, че се наблюдава поредната вълна от неразбиране, че няма никаква нужда от такава профилактика. Държавата има за цялото население таблетки и ще ги даде безплатно, ако има нужда. Според него, ако се приемат такива хранителни добавки, без да има нужда, можем само да си навредим . В България има Национален център по радиология и радиационна защита, хората там са най-подготвените и най-наясно кое как би повлияло на общественото здраве; в момента е абсолютно излишно да се приемат такива таблетки и само могат да доведат до беля, допълни доц. Кунчев