Приключи петото издание на HackVratsa под надслов:  “ИзЦЕЛяване” – решения по време на криза.

Тази година 10 отбора взеха участие в състезанието на тема ИзЦЕЛяване. Всеки отбор се постара както в техническата част, така и в презентирането на проекта си. Проектите от своя страна бяха разнообразни и всеки носеше своята доза уникалност. Предложени бяха много и креативни решения за справяне с кризата COVID-19.

Събитието се организира за пета поредна година със съдействието на нашите партньори от: America for Bulgaria, Questers, Vola Software, VMware, Melon, PetroffSoft, Dreamix, ICN и СНЦ Благотворни приятели.

След два дни неуморна работа в ИТ центъра на Враца Софтуер Общество, отборите представиха пред журито и останалите участници своите проекти. Бяха отличени най-добрите отбори, което беше трудна задача за журито съставено от представители на технологични компании, маркетинг експерт и лектор в сферата и собственици на бизнес.

Първото място грабна отбора на Easy Coders.

Те представиха своя проект “Електронна чакалня”, който би могъл да е в полза на обществото в световен мащаб. Състои се в това хората да могат онлайн да запазват часовете си при лекар и още да могат да следят в реално време колко човека има чакащи преди тях, за да могат да изпозлват пълноценно времето си и най-вече да не се засичат с останалите пред кабинета.

Второто място грабнаха The Bikers.

Техният проект “Карантино герой” представляваше сайт за оказване на помощ на хора в нужда. Състои се в това когато някой има нужда от хранителни продукти, лекарства, цепене на дърва за огрев или друго може да качи своята заявка в сайта, съответно от другата страна се регистрират доброволци, като и на тях им се помага, защото е предназначено за хора останали без работа. Те от своя страна – помагайки изкарват пари с които да се прехранват.

Третото място взе Leonardo robotics.

Те представиха инсталация от тип календар, която е свързана с приложение на телефона “Kolly” и когато в приложението си запишеш задачи – календара реагира. Когато задачите бъдат изпълнени, календара светва в жълто. Целта е когато си поставиш за цел да свършиш нещо – да можеш да следиш процеса и във всеки момент да знаеш до къде си стигнал.

Имаше и много допълнителни материални награди от ICN и Dreamix и италиански ресторант Dell’anima за всички участници.  В последния ден БЧК Враца изнесоха лекция на тема ИзЦЕЛяване  по време на криза и участниците успяха да научат нови неща за оказване на първа помощ.

Битката беше оспорвана и решението не беше никак лесно. Всички предложени решения бяха на ниво и участниците за поредна година доказаха колко способни и можещи хора от всички възрасти има във Враца!