С приятни изненади и откровения врачани ще запомнят гостуването на Мария Лалева в града под скалите. Авторката на един от най-очакваните български романи през последните години гостува във Враца по покана на Регионална библиотека „Христо Ботев”, а специално за срещата пристигнаха читатели дори от съседните градове.
В кулминация на вечерта се превърна жестът на признание от читател, пътувал от Ботевград. Той изненада Лалева с нетрадиционен подарък – шапка, която задържа само за секунди и веднага я свали в знак на признателност към таланта й. Останала без думи Мария Лалева констатира  само „Има и такива мъже”. Романът „Живот в скалите“ има свой път още преди да е публикуван, дори още преди да е завършен цялостно. Хиляди последователи на Мария Лалева в продължение на няколко години очакваха с трепет в социалните мрежи да се появи поредният цитат, в който да разпознаят себе си. Постепенно тези кратки фрази се превръщаха в афоризми и постигаха хиляди споделяния и вярна публика. „Живот в скалите“ е книга за море и любов. Историята в романа „Живот в скалите“ заплита съдбите на няколко герои, които се срещат в стария Созопол. Младата нелечимо болна Марина и малкият й син Павел идват да живеят в морския град. Там се срещат с Михаил- известен пропил се актьор, Демир – мъдър и благ старец, Луиза – борбена и импулсивна арменка и баба Настасия – ясновидка и гадателка. Появата на жената и детето в малкия затворен свят на четиримата самотници в скалите преобръща живота на всички.

„Живот в скалите“ провокира да напуснем стереотипите и зоната си на комфорт в мисленето и ежедневието си, предизвиква ни да направим още една крачка навътре към себе си и да преосмислим посоките и решенията си.  Една книга, която не може да остави читателят безразличен и към която той ще се връща, за да преоткрие себе си чрез героите.

На ръба между философията и притчата, с динамичния си и честен изказ, с дълбоко психологическия разрез на героите авторът води читателя към изживяване на цялата палитра от човешки емоции – от сълзи до смях, от страдание и непрежалима загуба до тържество на красотата, любовта и истината.

Мария Лалева е категорична: „Любовта винаги е правилният отговор. На всеки въпрос под това небе. Единственият правилен. Още по-голямата тайна на любовта е, че самата тя е едновременно и въпрос, и отговор. Защото е отделна енергия, отделен елемент от нас. Със собствен разум и воля. Не тя живее в нас, а ние в нея.“