Желяз Андреев, който бе заплашен от екстрадиция в САЩ дари набраната сума за защитата си на Национална мрежа за децата.

В навечерието на Коледните празници Национална мрежа за децата получи дарение на стойност 4 485 лв. за своя проект за изграждане на Къща на децата в София.

То бе предоставено от страна на Желяз Андреев – българският гражданин, разследван за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия – и от неговото семейство. С помощта на Oмбудсмана на Република България Мая Манолова, те  откриха фондонабирателна сметка в онлайн капания, чрез която се набираха средства за евентуалната защита на Желяз Андреев от местен адвокат в САЩ, ако се стигне до неговото екстрадиране.

Още при стартирането на кампанията, семейството на Желяз обяви, че ако не се наложи адвокатска защита в САЩ, сумата, която ще бъде набрана, ще бъде дарена на Национална мрежа за децата и нейния проект за изграждане на Къща на децата.

Щастлив съм, че в навечерието на Рождество Христово аз, близките ми и всеки едни българин, който допринесе за събирането на сумата в дарителската сметка, имаме възможност да подпомогнем осъществяването на проекта Къща на децата“.

Удовлетворен съм, че не се наложи тази сума да бъде използвана по първоначалното й предназначение. За мен, а вярвам и за всички българи, които застанаха до мен в най-тежките моменти, е удоволствие да знаем, че тези средства са инвестиция в най-ценния ресурс на България – децата.

 Инвестицията в децата ни и в тяхното образование, е това, което ни прави по-добри като личности и по-силни като общество“, заяви Желяз Андреев при реализирането на дарението.

Първо изразяваме своята радост за успешната развръзка по случая с Желяз Андреев, който попадна в един много тежък и безпрецедентен процес, при който той беше обвинен несъразмерно със служебните си отговорности и прерогативи“, коментира Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата.

Поздравяваме българските власти за навременната и адекватна реакция, която доведе до благополучното развитие и оттегляне на иска за екстрадиция“, допълни той.

Благодарим на Желяз Андреев и на неговите близки, които подеха кампанията за набиране на средства за неговата защита в САЩ, за доверието към работата на Национална мрежа за децата и за това, че те избраха каузата за изграждане на Къща на децата, на която да дарят събраните средства.

За нас и за всички 152 организации членове на Мрежа за децата, тази подкрепа е безценна, тъй като приближава реализирането на проекта с още 4 485 тухли“.

Проектът за изграждане на Къща на децата стартира през 2016 г.

Той предвижда създаването на едно модерно и единствено по рода си пространство, което да бъде център за обучение и развиване на тези умения, които ще са необходими на децата ни утре, за да бъдат успешни хора и лидери.

Къщата ще бъде и място за събития и обмен на идеи на всички 152 граждански организации, членове на Мрежата, които работят за благосъстоянието на българските деца. Къщата на децата ще осигурява активна и развиваща среда за деца от различни групи, възрасти, семейства и интереси. Тя ще бъде отворена за деца от цялата страна и ще бъде постоянно и общодостъпно място, където деца и възрастни се обучават и работят заедно по изграждане и отстояване правата на децата.

Когато бъде построена, Къщата ще се управлява като социално предприятие

и това ще й даде устойчивост във времето и възможност за младежи, излизащи от домове или приемна грижа да работят и да се обучават в трудови умения.

През есента на 2016 г. Национална мрежа за децата закупи земята, където ще бъде построена Къщата на децата с финансовата подкрепа на две международни фондации – OAK и Velux. Парцелът се намира в широкия център на София – на бул. „Христо Ботев“ и ул. „Софроний Врачански“, в близост до 46-то Училище „К. Фотинов“.

В началото на следващата година предстои да бъде обявен публичен конкурс за идеен архитектурен проект за изграждане на Къщата. Очаква се първата копка да бъде направена до края на 2019 г.

Ако и вие желаете да подкрепите изграждането на Къща на децата,

можете да го направите като дарите на сайта на Национална мрежа за децата – http://nmd.bg/en/donate-online/ или станете част от кампанията в международната платформа Global Giving –  https://www.globalgiving.org/projects/help-140-bulgarian-ngo-to-build-house-of-children/

Национална мрежа за децата е обединение на 152 граждански организации и съмишленици, работещи със и за деца и семейства в цялата страна. Насърчаването, защитата и спазването на правата на детето са част от ключовите принципи, които ни обединяват.

През 2017 г. организациите членове на Национална мрежа за децата са подкрепили с работата си 79 044 деца и 36 577 семейства. 8 262 специалисти, работещи с деца и семейства в цяла България, са били подкрепени от организациите в НМД чрез обучения, консултации и съвместни дейности.