Юлия Горанова е социален работник и общински съветник от „Бъдеще за Лом”, председател на комисията по Социални дейности в ОБС Лом.

Защо поискахте оставката на управителя на МБАЛ „Св. Николай Чудотворец” д-р Савков?

Поискахме оставката на д-р Савков, защото още от 2013г. виждаме, че болницата не върви изобщо добре, но това не е за първи път. През 2015 г. „Бъдеще за Лом” поиска компетентен отговор от д-р Савков, защо болницата е с влошени финансови показатели и то при факта, че при предишните управители лечебното заведение е било стабилно. Притеснени сме от това, че лекари и сестри напускат, а пациентите предпочитат да търсят лечение в болници в съседни на Лом градове. Хората не са доволни. Направи ми много лошо впечатление отговорът на д-р Савков по време на комисиите, когато го бяхме поканили да ни разясни ситуацията. Тогава той се опита да ни убеди, че състоянието на болницата е свързано с общото положение в здравеопазването. Поредния бушон който ще изгърми, е кухнята в болницата, която беше направена по време на управлението на д-р Цеков и изхранваше не само болните. Доколкото зная, трябва да се направи вентилация за да продължи да работи, но това няма да бъде направено и вероятно ще се сключи договор за кетъринг, което ще оскъпи многократно услугата…

Има ли напрежение сред работещите в болницата, пациентите и общинските съветници?

Факт е, че има напрежение, много лекари и сестри от нашата болница също искат смяна на директора, а и много напуснали по време на мандата на д-р Савков казват, че биха се върнали на работа при едно по-добро и разумно управление. Всеки иска да си се върне в болницата в Лом, в родния си град.

Какво целите с искането на тази оставка?

С искането на оставката на д-р Савков искаме да предотвратим още финансови проблеми и разбира се последващ фалит на нашата болница.  Смятаме директно, чрез отворено писмо да се обърнем към премиера Бойко Борисов, защото не искаме МБАЛ „Св. Николай Чудотворец” да затвори врати, както това се случи с общинската болница в Поморие. Това което чувам е, че хората в града планират стачни действия за спасение на болницата си, надявам се обаче проблема да бъде решен и да не се стига до подобни действия. Все пак съдбата на болницата и реакцията на хората преди всичко зависят от разумните решения и добрата воля на общинския съвет.

Мария Димитрова