„Призовавам ви да пазим добрината, духовността и вярата в сърцата си, защото те ще ни направят съвременните будители“. Това каза в словото си кметът Калин Каменов по повод отбелязването на Деня на народните будители – 1 ноември, което се проведе пред паметника на „небесния покровител“ на Враца Св. Софроний Епископ Врачански.

„На този ден почитаме бодрия ум, духовността и любовта към българското. Будител днес може да бъде всеки един от нас – от най-мъдрия до най-мъничкия, всеки един може да бъде полезен със своето дело и да направи така, че нашият град да бъде много по-одухотворен“, каза още Каменов.

В Деня на народните будители стотици врачани се събраха пред паметника на Св. Софроний Врачански, за да се преклонят пред именитите личности, допринесли за съхраняването на българския дух през вековете.

На събитието присъстваха още заместник областните управители на област Враца Робертино Маринов и Мирослав Комитски, общински съветници, зам.-кметът Петя Долапчиева, директори на образователни и културни институции, жители и гости на града, ученици и общественици. В празничната програма взеха участие духов оркестър при НЧ „Развитие-1869“ и средношколски хор при СУ „Отец Паисий“ с изпълнение на „Ден на народните будители“, „Де е България“ и „Колславен“.

Водосвет-молебен за здраве и благоденствие на врачани отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий, а в края на тържеството в знак на признателност бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Св. Софроний Врачански.