Ключът към това да останем здрави и жизнени е като обръщаме внимание на телата си. Всички имаме тяло. Говори ни през цялото време. И да, понякога ни крещи! В тази статия ще бъдете поканени да се поинтересувате как всъщност тялото ви говори с вас. Когато се вслушваме в това, което телата ни казват, ние поддържаме способността си да се справяме със стреса.

КАК СЕ ПРАВИ ТОВА?

Първата стъпка е да обърнете внимание. Как усещате тялото си в момента, докато четете тази статия? Спрете за момент и се свържете със себе си. Как се чувства стомахът ви? Дишате ли лесно? Има ли напрежение в раменете ви или някъде другаде? Изпитвате ли болка? Този процес на проверка със себе си се нарича проследяване. Забелязваме реакциите на нашето тяло чрез усещания. Някои думи, с които можем да опишем това, което чувстваме в телата си са: стягане, топлина, парене, бръмчене, изтръпване и лекота. Схващате картината. Причината, поради която това е важно, е, че проследяването на усещанията в реално време ни помага да сме в синхрон с нашите тела и как те реагират на текущата среда. Когато забележим модели на напрежение, можем да ги смекчим, бавно и стабилно, с практика. Проблемът е, че много от нас са били приучени да игнорират телесните усещания и емоциите, свързани с тях. „Пийнете още едно кафе!“ „Часът за вино почти е тук!“ „Когато денят е тежък, отидете на шопинг!“ „Няма проблем, който една бира да не може да реши!“ Тези решения може да работят като краткосрочна стратегия, но не и в дългосрочен план. Подобряването на удовлетворението от живота и здравето по устойчив начин започва, когато насочите вниманието си към тялото си, неговите усещания и емоциите, които се появяват – не ги отблъсквате или замитате под килима, така да се каже. Може да изглежда контраинтуитивно, но „нечувстването“ всъщност ще ви попречи по пътя. Няма нищо лошо в усещанията и емоциите. Въпреки това е обичайно хората да се чувстват неудобно или да се самооценяват строго като болни, грешни или слаби, когато емоциите изплуват. Вероятно това е така, защото ни се казва „да се стегнем, да бъдем твърди“. Проследяването на усещанията в телата ни и предоставянето на пространство и време да ги изпитаме ни дава възможността, да се грижим по-добре за себе си.

Опитайте още веднъж

Представете си сценарий или момент, когато си спомняте, че сте се чувствали най-много като себе си или човека, който искате да бъдете, може би момент, когато сте се чувствали невероятно. Може да е как сте се чувствали в деня на сватбата си или да се гушкате с домашния си любимец, да се разхождате по пътека, да играете любимия си спорт, да гледате залез или изгрев, да преживявате раждането на дете. Докато си спомняте това минало събитие или преживяване, забележете как тялото ви реагира. Намерете къде в тялото си чувствате нещо. Вижте дали можете да назовете усещането в тялото си. Има ли придружаваща(и) емоция(и) във вашето преживяване точно тук, точно сега? Интересно, нали, как само припомнянето може да донесе усмивка, блясък в очите ви, топлина в стомаха или сърдечната област и раменете ви може да омекнат малко, само като обърнете внимание на това, което се случва в тялото ви. Привличането на положително събитие в нашето съзнание, дори за момент, води до облекчаване на напрежението в телата ни, а намаляване на напрежението е добро за нас.

ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ ОТ ЧЕТИРИ СТЪПКИ ЗА ПРОСЛЕДЯВАНЕ НА УСЕЩАНИЯТА

Тези стъпки могат да се правят навсякъде и по всяко време, през целия ден.

1. Направете пауза и забележете как се чувствате в този момент. Спокоен ли сте, напрегнат, разочарован или друго?

2. Къде в тялото си усещате това? Опишете усещането на тялото.

3. Има ли емоция, свързана с телесното усещане? Просто го оставете там за няколко секунди.

4. Използвайки въображението си, припомнете си събитие или преживяване, което ви е накарало да се почувствате невероятно. Забележете как се чувства тялото ви сега. Развиването на усещането за тялото и научаването на умението за проследяване може да се почувства като изучаване на изцяло нов език. Въпреки това, след като дадете на тялото си възможност да „говори“ и се вслушате в реакциите на тялото си, вие се настройвате, както бихте настроили на радиостанция. Това е основата, за това в крайна сметка да работим със себе си, вместо срещу себе си. Познаването на вашето тяло е ключ към един по-пълноценен, здравословен и жизнен живот.

Източник: https://lifestylemagazineonline.com/