Всички пристигащи в Израел ще бъдат задължени да останат под 14-дневна карантина.

Мерките са цел предотвратяване на разпространението на коронавирус, казва премиерът Бенямин Нетаняху, цитиран от BBC.

“Всички, които идват в Израел от чужбина, ще бъдат поставени под карантина”, каза той във видео обръщение, публикувано в Twitter.

Израелският министър на вътрешните работи Арие Дери заяви, че мярката влиза в сила незабавно и обхваща всички израелци, които се завръщат в страната.

Същата мярка важи за чуждестранните граждани, добави той.

Това означава, че пристигащите от чужбина в Израел граждани, ще трябва да докажат, че има къде да се настанят, за да бъдат поставени под карантина по време на престоя си в страната.

“След ден на сложни дискусии взехме решение: всеки, който дойде в Израел от чужбина, ще влезе в изолацията за 14 дни”, заяви  Нетаняху в своето изявление.

„Това е трудно решение, но общественото здраве е по-важно от  всичко“, каза още той и  добави, че то ще важи 2 седмици.

Мярката означава, че около 268 000 израелци, които в момента са в чужбина, ще трябва да се поставят под доброволна карантина, съобщават израелските медии.

Израел е страна с население от около девет милиона. До момента са регистрирани 42 случая на COVID-19, но няма смъртни случаи.

Страната вече е наложила ограничения за пътуващите и пристигащите от няколко страни, включително Италия, която е най-засегнатата европейска държава.