Децата и младежите, които имат леки или никакви симптоми на заразяване с коронавируса, несъзнателно могат да го разпространяват в продължение на седмици. Това показва ново американско проучване върху децата, засегнати от пандемията, предава БГНЕС. 

Лекари от националната детска болница във Вашингтон са установили, че заразените деца могат да разпространяват вируса SARS-CoV-2 в продължение на седмици, въпреки че самите те не показват симптоми на COVID-19. В по-ранно проучване изследователи в Бостън доказаха, че децата и младежите, които са наблюдавали, имат изненадващо високи показатели на концентрация на вируса. Новото проучване, публикувано на 28 август на уебсайта на медицинското списание JAMA Pediatrics, е ръководено от Роберта Де Бази и Меган Дилейни, които са анализирали данни от 91 деца в 22 болници в Южна Корея. “За разлика от американската здравна система, децата, които имат положителни тестове за COVID-19 в Южна Корея, остават в болница, докато не се възстановят напълно от инфекцията си”, казва Де Бази. 

Според проучването, приблизително 22% от децата не са проявили никакви симптоми по време на болничния си престой, 20% са започнали безсимптомно, но по-късно развитли леки симптоми, а 58% са тествани симптоматично. Изследването също така показва големи разлики в продължителността на времето, в което децата остават заразни. 

Това време варира от три дни до три седмици. Една пета от асимптоматичните пациенти и приблизително половината от симптоматичните пациенти са били в състояние да предават вируса на SARS-CoV-2 три седмици след първоначалната инфекция, твърдят изследователите. 

Междувременно от СЗО предупредиха, че само носенето на маска не е достатъчно за предпазване от коронавирус. Много хора подценяват важността на физическото дистанциране, което увеличава рисковете от заразяване, посочва експертът от Световната здравна организация (СЗО) Мария Ван Керхове, цитирана от БГНЕС. “Само носенето на маски не е достатъчно, за да се предотврати разпространението на коронавируса”, каза Керхове, добавяйки, че хората трябва да поддържат безопасно разстояние от другите. “Виждаме, че хората вече не се придържат към физическото дистанциране”, заяви тя на пресконференция на СЗО. “Дори и да сте с маска, пак трябва да се опитате да поддържате физическа дистанция от най-малко 1 метър и дори повече, ако това е възможно”, предупреди експертът. 

СЗО изготви списък с мерки за ограничаване на разпространението на предаването, сред които най-важните са: носене на маски, поддържане на физическа дистанция и често измиване на ръцете и дезинфекция. “Така че, само маската не е достатъчна. Нито само спазването на дистанция. Нито само дезинфекцията на ръцете и поддържането на висока лична хигиена. Правете и трите неща едновременно”, каза Керхове. 

– Бразилия прекрачи мрачния праг от 120 000 жертви на пандемията – понастоящем страната с 212 милиона население е регистрирала 120 262 смъртни случая от вируса и 3 846 153 заразени. С това тя се нарежда на второ място сред държавите, които надхвърлят 120 000 жертви на пандемията, след САЩ, където броят на починалите в момента е над 182 000 души. “За разлика от Европа и Азия, където вирусът първоначално удари силно и след това затихна, огнището в Бразилия напредва с бавни, но стабилни темпове”, коментира Кристовам Барселос, изследовател в института за обществено здравеопазване „Fiocruz”, цитиран от БГНЕС. “Бразилия е уникална в света. От началото на пандемията нейната крива е различна от тази на другите страни – тя е много по-бавна”, каза той пред АФП. “Стабилизира се сега, но на много опасно ниво: близо 1000 смъртни случая и 40 000 нови заразени за ден …. А в Бразилия все още не е достигнат пика на пандемията”, заяви Барселос. 

– Заради увеличените случаи на заразени с коронавирус от понеделник в Турция се въвеждат нови ограничения – в страната вече няма да са разрешени сватбите, годежите, тържествата за обрязване на момчетата и други подобни социални мероприятия на закрито. Ограниченията ще важат и за тържества на открито, където се забранява присъствието на лица на възраст над 65 години и на деца под 15-годишна възраст. Общия брой на заразените с коронавирус в Турция достигна 267 064 души, а 242 812 са се излекували. Общо жертвите на пандемията да момента са 6284. Над 1003 души са се възстановили, а за последното денонощие са починали 39 болни. Това показват последните данни за Турция, съобщени от здравния министър Фахретин Коджа заяви в Туитър и цитирани от БГНЕС. От тях става ясно, че през последните 24 часа там са направени 101 414 пи си ар теста за COVID-19. Според данните на турското здравно министерство 7,4% от общия брой заразени страдат от пневмония, а пациентите в критично състояние са 917. 

– Индия поставя глобален рекорд с еднодневен ръст на случаите на коронавирус. Броят на регистрираните случаи в неделя е 78 761, което е най-големият брой от началото на пандемията досега, предават световни агенции. Той е по-голям дори от данните за 16-и юли, регистрирани в САЩ, когато броят на заразените бе 77 299 души. 

Втората най-многолюдна нация в света е третата най-засегната в световен мащаб след САЩ и Бразилия, но дневните и размери надхвърлят тези на другите две срани от почти две седмици.