Започва XXXII Национален фестивал на малките театрални форми и X фестивал на NETA. Той ще се проведе от 16-ти до 21-ви май във Враца.

Това обявиха на пресконференция директорът на Врачанския театър Анастас Попдимитров и селекционерът на фестивала Богдана Костуркова.

Миналата година фестивалът се проведе октомври заради липсата на финансиране и епидемичната обстановка.

„Засега бюджетът е около 75-80 хиляди лева. Очакваме общината да отпусне традиционните 10 хиляди лева. Кандидатствали сме и предстои да разберем дали ще бъдем одобрени за финансиране и от Министерството на културата“, заяви Попдимитров.

Наградите са традиционните за фестивала – за режисура, за стенография, за мъжа и женска роля, и традиционната награда на проф. Стефан Драгостинов.

Журито ще състои се от трима членове – Ина Шкарова, Ина Божидарова и Светла Бенева.

Общо постановките са 11, от които 4 чужди.

„За мен фестивалът би следвало да отдаде основно внимание на актьорската работа и връзката между актьорите и зрителите. Дълбоко вярвам, че във всеки един от избраните спектакли има актьорски постижения, които ще развълнуват зрителите. Представени са режисьори от различни поколения. Има представления, които са базирани на драматургия, която за първи път стъпва в България. Ще ми бъде много любопитно да видя каква ще бъде зрителската реакция на спектакъла на Театър „Българска армия“, заяви селекционерът Богдана Костуркова.

Откриването на фестивала е на 16 май с представлението „Престъпление и наказание“ по Достоевски. Началото е 18:00 часа на камерна сцена.