Болниците вече се задъхват не само от наплива на пациенти с коронавирус, но и от заповедите на здравния министър проф. Костадин Ангелов.

След като трябваше спешно да реорганизират дейността си и във всяка една от тях да има легла за пациенти, страдащи от новия вирус, сега някои от лечебните заведения ще трябва отново да организират дейността си и да останат “чисти” от ковид отделения.

Това става ясно от писмо, изпратено до областните щабове, които ще трябва да проведат заседание  и да дадат отговор, коя болница на територията на тяхната област ще  осигури достатъчен брой профили, така че да се гарантира достъпно, ефективно лечение на пациенти с коронавирус и коя да е “чиста” и също да осигури достатъчен брой профили в областта, за да гарантира достъпно качествено и ефективно здравеопазване.

Припомняме, че досега планът на правителството бе да няма “чисти болници“ и всички да отворят места за пациенти с коронавирус – мярка, която наложи мащабна реорганизация, която продължава да е в ход и в момента.

Скоростното развитие на епидемията у нас обаче вече предполага да се задейства друг сценарий, още преди да е изпълнен в цялост настоящият.