Посрещаме декември с облачно и дъждовно време, снеговалежи се очакват в Предбалкана и високите западни полета.

Към момента на създаването на седмичната прогноза на MeteoBalkans (27.11.), прогнозите сочат, че след вторник времето над нашата страна ще се определя от приближаващ средиземноморски циклон. По-значителни ще са валежите в сряда и четвъртък. Нови снеговалежи очакваме и в Предбалкана и високите западни полета, където ще се натрупа и бяла покривка.

Най-негостоприемна през тази седмица ще е Южна България и Дунавската равнина. Времето над тези райони ще е облачно и нерядко мъгливо, с чести ръмежи и ниски дневни температури. Над 800 метра в Западните  Родопи ще вали и сняг.

А ето и пълната и подробна прогноза на MeteoBalkans какво време ни очаква през новата седмица:

Времето в понеделник

През нощта срещу понеделник над по-голямата част от страната ще е предимно облачно и на много места ще превали дъжд. Снеговалежи очакваме в Предбалкана и високите западни полета. Възможно е да се образува и снежна покривка между 3 и 10 см.

Очакваните минимални ще са между минус 3 и 2°С. Най-високи ще са стойностите по Черноморието – до плюс 4-6°С.

През първия ден от новата седмица в по-голямата част от страната денят ще започне с валежи от дъжд, като по-значителни ще са те над източните райони. Следобед валежите в Западна България ще спрат. Ще продължи да духа слаб до умерен вятър от изток и с него ще нахлува по-студен въздух. Максималните температури ще са около 4-8°С.

Времето във вторник, сряда и четвъртък

През следващите три дни от седмицата времето над страната ще е по-често облачно и дъждовно. Във вторник по-значителни ще са валежите над крайните северозападни райони, а в сряда – и над южните райони.

В четвъртък, след временно прекъсване от юг, валежите отново ще се активизират, а причината е очакван средиземноморски циклон. Повишава се вероятността и от значителни по количества валежи над Рило-Родопския масив и крайните северозападни райони.

Ще продължи да духа умерен  вятър от североизток и ще застудява.

Времето в петък, събота и неделя 

След изтеглянето на средиземноморския циклон, времето в петък постепенно ще се стабилизира, най-късно над североизточните райони. Облачността ще се разкъса. Вятърът ще се обърне от северозапад и ще отслабне.

През почивните дни ще има значителна ниска облачност. 

Разбира се, както неведнъж сме подчертавали, подобни прогнози са твърде дългосрочни в метеорологията и е възможно да претърпят изменения.