През предстоящата седмица времето до обяд ще е по-често слънчево и топло, но в следобедните часове атмосферата ще е нестабилна, предимно в планинските райони от Западна България. Повече слънчеви часове очакваме в централната и източната част от страната, където вероятността за валежи по последни данни е най-малка. 

Според глобалните модели GFS и EC към датата на съставяне на седмичната прогноза (26.06) атмосферата постепенно ще се стабилизира и след вторник очакваме период с по-малко валежи над Дунавската равнина и Източна България. Повишава се вероятността и от високи температури, сочи прогнозата на meteobalkans.com.

А ето и подробности какво време ни очаква през новата седмица:

генерал агрохимикали

Времето в понеделник и вторник

През нощта срещу понеделник над по-голямата част от страната ще преобладава разкъсана облачност. На отделни места, предимно в планинските райони и в Дунавската равнина, ще паднат проливни валежи, но тяхната интензивност след полунощ ще намалее. Над останалата част от страната валежите постепенно ще спрат и облачността ще се разкъсва и намалява. Ще остане почти тихо.

Минималните температури ще бъдат почти без промяна и ще са между 15° и 19°С. Най-високи ще са те в равнините – 18-19°С. Малко по-хладно ще е в планинските райони – до 15-16°С.

През първия ден от новата седмица ще започне със слънчево време. След обяд на места, предимно в източната половина от страната, ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще паднат проливни валежи. Повече слънчеви часове очакваме над останалата част от България.

Ще духа слаб, а в източната половина от страната – до умерен север-североизточен вятър.

Температурите ще се понижат и очакваните им стойности ще са между 29-33°С. Отново най-топли ще с градовете Сандански, Видин, Русе и Пловдив – до 32-33°С.

Времето в планините: Бъдете предпазливи – около обяд и следобед очакват се бури!

Облачността в планините в понеделник сутрин ще е разкъсана . Около обяд ще започне да се развива купесто-дъждовна облачност и на места, главно в Стара планина и Рило-Родопския масив, ще превали и прегърми. Възможни са значителни по количества валежи. Ще духа умерен северен вятър. Максималната температура на 1200-1300 метра ще е около 20-18°, на 2000 метра – около 13°.

Времето по Черноморието: И край морето очакваме следобедни бури!

През нощта срещу понеделник ще се задържи ясно и предимно тихо.

 

Денят ще започне със слънчево време, но след обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места от север на юг ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен, предимно север-североизточен вятър. Максималните температури ще са 26°-28°. Градусите на морската вода – между 22° и 25°.

Времето в сряда и четвъртък

Мощен пренос на горещ въздух от Северна Африка ще повиши температурите над Западните Балкани. Времето в сряда ще е предимно слънчево и сравнително тихо. Валежи се очакват само над крайните западни райони от страната. Дневните температури ще са над 32-35°С, като в отделни райони ще надминат 36°С.

Висок риск от тежко време очакваме в Сърбия и Западна Румъния, където не са изключени и екстремни явления!

Съветваме да се намали предстоят на слънце. Топлинните вълни са опасни метеорологични явления, които могат да доведат до проблеми. Температури над 34-36 °C са рискови за нашето здраве.

В четвъртък вероятността за валежи намалява значително, а температурите ще са с 2-3 градуса по-високи от сряда. Очакваните стойности ще са между 34-38 °С.

Времето в петък – JulyMorning

За ДжулайМорнинг (JulyMorning) в петък не се очакват валежи и гръмотевици в сутрешните часове. Следобед атмосферата отново ще е нестабилна. Около обяд над Западна България, а по-късно през деня – и над централните и южни райони от страната ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и на много места ще паднат проливни валежи. Температурите ще останат почти без промяна и ще са между 32-35°С.

Времето в събота и неделя

До обяд ще е предимно слънчево и топло, но следобед отново ще се развива купести-дъждовна облачност. Очакваме проливни валежи на по-голяма площ. Температурите ще са между 30-34°С.