По повод 100-годишнината от рождението на Радосвета Бояджиева и 50-годишнината от създаването на Симфониета – Враца, внуците на първата жена-диригент в България разказаха спомени за живота на видната врачанка.
Кметът Калин Каменов заяви, че Радосвета Бояджиева е пример за поколения врачани, а създадената от нея Симфониета е една от емблемите на града. „Животът на Радосвета Бояджиева, нейният ентусиазъм и желание да работи за родния си град, трябва да бъдат пример за всеки от нас“ – каза още Каменов.
Диригентът на Симфониета Враца – Христо Павлов коментира, че Радосвета Бояджиева е първата жена диригент в България и третата в света. Маестрото допълни, че през юбилейната година ще бъдат поставени няколко спектакъла, в чест на Бояджиева.
По време на срещата внуците на видната врачанка – Елица Ткачова и Анто Бояджиев разказаха своите спомени за баба си.
Радосвета Бояджиева е родена на 10 януари 1923 година във Враца. Баща й е известният адвокат Анто Бояджиев, от когото наследява любовта си към музиката и изкуството. От ученическите си години е в близко приятелство със Стоянка Мутафова и Блага Димитрова. В Музикалната академия учи композиция при Панчо Владигеров. Изпратена е на специализация в Русия, където е аспирант в Московската консерватория, а от 1948 година е асистент-диригент в Московската филхармония. След завръщането си в България, от 1950 до 1973 година е диригент на Софийската опера.
На 50-годишна възраст, през 1973 година, след 26 години като диригент в Националната опера и балет в София и многобройни турнета по света, Радосвета Бояджиева се завръща във Враца, където създава Врачанска Филхармония.