Трима са осъдени за грабеж и убийство на мъж от плевенско село, съобщават от прокуратурата.

По обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Плевен, състав на Окръжния съд е признал за виновни подсъдими с инициали Р.Р., И.С. и М.М за грабеж, придружен с убийството на мъж от село Пелишат. Престъплението е извършено на 4 декември 2017 година.

Р.Р.  е осъден на 18 години лишаване от свобода при строг режим. И.С. и М.М. са осъдени за престъплението, извършено от тях, като непълнолетни. И.С. е получил пет години затвор при общ режим, а М.М. десет години при строг режим.

По делото е установено, че подсъдимите се познавали с пострадалия мъж. На посочената дата той се прибирал в село Пелишат от Плевен с обществен транспорт, в който пътували и двама от извършителите – И.С. и М.М., се посочва в съобщението от прокуратурата. Те заговорили пострадалия и му предложили да му помогнат с багажа. Вместо да го придружат до дома му, отвели го в гориста местност, където ги чакал Р.Р.

Там тримата нанесли на пострадалия множество удари. В резултат на причинените травми мъжът починал. Осъдените отнели мобилен телефон, чанта от плат, два мъжки златни пръстена, хранители продукти, всичко на обща стойност 532,84 лева, които си разделили.

Делото е образувано в Окръжен съд – Плевен на 23 октомври 2020 г., каза за БТА Ина Минкова от пресцентъра на съдебната палата в града. Проведени са повече от десет заседания като казусът е гледан от разширен съдебен състав с двама съдии и трима съдебни заседатели.

Присъдата на плевенския съд подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативния съд във Велико Търново.