СЗБ и БАЗ излязоха с позиция относно новите икономически мерки за стабилизиране на бизнеса. Собствениците на заведения смятат, че отново са излъгани и дискриминирани.

“Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията изслушахме много внимателно брифинга на Министерството на икономиката, на който бяха оповестени нови мерки в подкрепа на бизнеса. С огромно разочарование разбрахме, че вече приетата, гласувана и одобрена от Европейската комисия програма “Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки“, е спряна и парите по нея са пренасочени в кредити”, заявиха в позиция от бранша. От там настояха за спешна среща с представители на Министерството на икономиката.

Вижте цялата позиция:

Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията изслушахме много внимателно брифинга на министерството на икономиката, на който бяха оповестени нови мерки в подкрепа на бизнеса. С огромно разочарование разбрахме, че вече приетата, гласувана и одобрена от Европейската комисия програма “Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки“, е спряна и парите по нея са пренасочени в кредити. Програмата, макар доста тромава и недостатъчна, работеше за месеците декември, януари и февруари и оставаше последната трета фаза, касаеща март и април – месеците, в които заведенията отново бяха насилствено затворени, но секторът очакваше компенсации за това поредно затваряне. Напомняме, че в началот на март, колегите ни със заведения за хранене бяха допуснати да работят, за което те инвестираха огромни суми за отваряне на своите обекти. Само две седмици по-късно, нова заповед на здравния министър отново ни затвори, което доведе до още по-тежко състояние в бранша. Единствената надежда и утеха на бизнеса беше насочена към обезщетенията в размер на 20% от оборота. Наричаме ги обезщетения, а не помощи, защото някой трябва да носи отговорност за взетите решения, пряко намесващи се в нашите бизнес планове и променящи условията от момента на инвестицията ни.

Приветстваме и одобряваме удължаването на мярката 60/40, оповестена на същия брифинг, но смеем да предложим нейното “разширяване” за фирми, регистрирани през 2021 година или такива, които не са упражнявали дейност през изминалата 2020 година. Подкрепа трябва да има и за всички инвеститори, дръзнали в условията на криза да отварят нови работни места и с действията си да помагат за по-добра събираемост на средства в държавната хазна.

Настояваме за:
– спешна среща с министерството на икономиката
– незабавна подкрепа от министерството на туризма.
– спиране на дискриминационното отношение към ресторантьорския и развлекателен бранш.
– решенията, касаещи секторът на заведенията, да бъдат взимани само и единствено с представители на браншовите асоциации.
– държавата да поеме отговорността за наложените локдауни, причинените масови фалити в бранша ни и довели до огромна междуфирмена задлъжнялост и липса на ликвидност.

С уважение и надежда за диалог:
Емил Коларов
/предс. на Сдружението на заведенията в България/
Ричард Алибегов
/предс. на Българска асоциация на заведенията