Местните избори наближават, а това нажежава до тъмнолилаво страстите в някои населени места на Северозапада.

Едно от тези места е бедната община Борован, в която няма нито едно работещо предприятие, но пък има апетити за кметското място.

Източници на “Зов нюз” ексклузивно съобщиха, че доскоро най-близките Евгени Червеняшки (общински лидер на ДПС в Борован) и настоящата, уличена в конфликт на интереси, кметица Десислава Тодорова ще бъдат конкуренти в изборите за кмет тази есен.

Десислава Тодорова и Евгени Червеняшки

Ако това стане факт, ще бъде интересно ДПС кой ще подкрепи – общинският си лидер, или Тодорова.

Или играта цели резултат – единият кмет, а другият председател на Общинския съвет, например.

В предварителните уговорки за подкрепа Червеняшки и Тодорова дори изпаднали в комична ситуация, твърдят още източниците ни.

Те разказват, че двамата евентуални кандидати за кмет на Борован са били “настоятелни” за подкрепа към кметове на Сираково и Добролево, които пък изпаднали в голяма дилема по кой път на подкрепа да поемат.

Пред Десислава Тодорова двамата декларирали вярност, въпреки че преди време се говореше, че именно те участват в завера по свалянето й, а в същото време се кълнат във вярност и на мъжа й, а накрая обещават и на амбициозния кмет от Нивянин, че са заедно с него. 

Единственият кмет, който в момента не заема ясна позиция е този на Малорад Иво Иванов, но опити да получат подкрепата му са правили и Тодорова, и Червеняшки, като в замяна са му обещавали ползването на общински земи и пасища в с. Малорад, разказват още нашите източници.

Припомняме, че от 2011 г. кмет на община Борован е Десислава Тодорова, преизбрана за кмет през 2015 и 2019 г. Тодорова е един от хората на ДПС , носещ на партията над 1000 гласа на избори само от община Борован, където не преобладава турско население.

Още през първия си мандат, с издаването на осем заповеди, Десислава Тодорова е определила като спечелил търга за отдаване под наем на земеделски земи общинска собственост – земеделския производител Евгени Червеняшки, с когото са свързани лица по смисъла на § 1, т. 1 от Допълнителните разпоредби на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (отм.). По този начин Тодорова реално е осъществила фактическия състав на чл. 2 и чл. 8 от ЗПУКИ.

Или предадено на по-достъпен език Тодорова отдава 2 000 дка. общински земи на мъжа, с който е във фактическо съжителство. 

Уличена в конфликт на интереси и с решение на ВАС, Тодорова не би трябвало да е кмет на общината, нито пък да има право да кандидатства за пореден мандат.

В завладяната територия обаче всичко е възможно, а коалицията на “Промяната” – ПП-ДБ , както и останалите партии удобно си затвориха очите за този казус, въпреки показните акции срещу ДПС и заявленията за борба с корупцията.