След като приключи изграждането на пътя Мездра-Ботевград, обходните маршрути, които в момента са подложени на изключително интензивен и натоварен трафик, също ще бъдат ремонтирани. Това обеща министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков от трибуната на Народното събрание по време на днешния парламентарен контрол в отговор на въпрос на депутата Марио Рангелов (ДПС) относно временната организация и безопасност на движението за обекта “Модернизация на участък от път I-1 (Е-89) в участъка от Мездра до Ботевград с изпълнител ДЗЗД “МБ ЛОТ 2 – 2019”, събощава БТА.

По думи на Цеков изграждането на скоростния път в участъка от Мездра до Ботевград трябва да приключи през декември 2023 г., но догодина предстои строеж на пътните възли по маршрута.

Според регионалния министър експлоатационното състояние на използваните в момента обходните пътища е много амортизирано и те не могат да издържат на всекидневния трафик. За целта Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) е предприело  необходимите мерки и от началото на юли 2023 г. и е направило съвместно в регионалните структури на КАТ промени във временната организация, които според регионалният министър се изразяват в: “Забрана за преминаване на камиони с маса над 20 тона по някои от второстепенните пътища. Монтирана е и допълнителна сигнализация на пътя и има автомобилни патрули на КАТ, които следят за ограничението”. По думите на Цеков, след като бъде възстановен трафика по новото скоростно шосе в участъка Ботевград-Мездра, второстепенната обходна пътна мрежа ще бъде основно ремонтирана и възстановена.