Пробегът на мира е международна щафета, която има за цел да насърчи сближаването между народите и да спомогне за изграждането на един обединен в усилията си за развитие свят. Инициативата датира от 1987 г., от радетеля за мир Шри Чинмой, и обхваща вече над 150 страни от всички континенти. По целия маршрут бегачите пренасят горящ факел, символизиращ стремежа на хората към разбирателство и хармония.
Хора от хиляди населени места по маршрута на щафетата – деца и възрастни, обикновени граждани и световни лидери – се присъединяват към участниците в Пробега, изминавайки с факела няколко крачки или няколко километра. Всеки влага своите мечти и надежди в една обща вълна на приятелство и добронамереност.
Тазгодишният маршрут на Пробега е по поречието на Дунав, от извора на реката до Черно море. Отборът от бегачи ще премине през България в периода между 2 и 11 юли, а на 4 юли ще дойде в Козлодуй.
Община Козлодуй планира посрещане на входа на града, на бензиностанция „Региана”. В тази връзка от местната администрация канят всички граждани, които проявяват интерес да се присъединят към посрещането.
Оттам, съпровождани от полицейски автомобил и линейка, всички заедно ще пробягат разстоянието до Народно читалище Храм-паметник „Христо Ботев – 1879” по предварително определен маршрут. Пред читалището ще се състои кратка програма по посрещане на Пробега на мира и засаждане на дърво на мира.
Всеки може да участва: спортисти или не, млади и стари.
На следния линк може да се запознаете по-детайлно с проявата.