Шест години ще лежи в затвора рецидивистът Светлин С.  за склоняване на непълнолетно момиче към употреба на наркотични вещества с цел проституиране.

Светлин С.

Според обвинителния акт на Районна прокуратура – Монтана престъплението е било извършено в периода октомври 2017 – май 2018 г. в Монтана.

Използвайки гостуването на 16-годишната В. В. Г. в дома на жената, с която живеел и приятелството й с доведените му дъщери, Светлин създал близки контакти с момичето, а после го принудил към употреба на наркотици, съвкупление и проституция.

За да въздейства на непълнолетната, рецидивистът. използвал закани и заплахи.

След като изслуша свидетелите по делото и се запозна със събраните доказателства, Съдът призна 41- годишния мъж от село Горни Лом, Видинско, с основно образование, безработен и 18 пъти осъждан за виновен в склоняване на непълнолетно лице към употреба на наркотици и проституция с користна цел и при условията на опасен рецидив и го наказа с 6 години затвор, които да изтърпи ефективно при първоначален „строг“ режим. Съдът наложи на подсъдимия и 16 000 лева глоба в полза на държавата.

По настоящето дело, по дело от 2018 г. на Районния съд в Монтана, по което Светлин С. е наказан с 1 година и 2 месеца затвор и 5 000 лева глоба за държане на високорискови наркотични вещества, както и дело на Районен съд – Белоградчик от 2020 г. за управление на МПС под въздействие на наркотици, по което е получил присъда от 6 месеца затвор, Съдът определи на подсъдимия едно общо наказание – 6 години затвор при първоначален „строг“ режим и 16 000 лева глоба.

Светлин бе осъден и да плати  по сметка на областната дирекция на МВР Монтана 411.16 лева разноски за вещо лице. Присъдата може да се обжалва или протестира в 15-дневен срок пред Окръжен съд – Монтана.

Наркотици, побои, насилие и склоняване към проституция

Около единадесет години Светлин живеел на семейни начала с Н., от която имал петгодишен син. Заедно с тях живеели и двете по-големи дъщери на жената – Д. и Т.

В дома им често гостувала приятелката на едното от момичетата – В. Първоначално рядко се случвало тя да се вижда със Светлин, който пребивавал предимно във Франция.

От началото на 2017 г. обаче обвиняемият през повечето време бил със семейството си, като ежедневно употребявал наркотици.

Това се случвало не само в присъствие на близките му, но и пред В., която тогава била на шестнадесет години.

През онзи период майката на ученичката била заминала на работа в чужбина, поради което момичето ежедневно гостувало в дома на приятелката си Т., оставало и да нощува при нея.

От есента същата година Светлин започнал да ухажва В., правел й комплименти, купувал подаръци. Освен това често я водел със себе си до гр. Враца, където се снабдявал с кокаин.

При това убеждавал момичето да опита наркотици. Първоначално В. му отказвала, което предизвиквало грубо отношение и агресия от негова страна, проявявани като психически тормоз и побои спрямо Н. и Т.

Действайки по този начин, обвиняемият успял да склони шестнадесетгодишното момиче към употреба на кокаин.

В края на 2017 г., манипулирайки В. по подобен начин, Светлин накарал непълнолетната девойка да встъпи в сексуални отношения с него.

Впоследствие, в хода на разследването по образуваното досъдебното производство за извършено престъпление, тя посочила, че се съгласила да прави секс с обвиняемия, за да не пострадат приятелката й и майка й.

След известно време Светлин започнал да склонява пострадалата В. да проституира, обяснявал й как щяла да получава много пари и да има много клиенти. Въпреки несъгласието си, момичето било принудено от обвиняемия да се подчини на заповедите му. Пред свидетели мъжът споделял, че получавал пари от клиенти за сексуални услуги, извършвани от В., както и за намерението си да я заведе във Франция с цел проституция.

Възползвайки се от краткото пътуване на Светлин в чужбина, пострадалата сменила местоживеенето си, за да не бъде открита от него.

Момичето сменило номера на мобилния си телефон и заминало за Италия, където по-късно научило за задържането на обвиняемия Светлин. След това В. се върнала в страната.