Над 40% у нас или почти 130 000 работещи няма да могат да си позволят отопление. Това показва анализ на данни от Евростат, информират от Европейската конфедерация на профсъюзите. Анализът е публикуван и на интернет страницата на КНСБ. Той е направен на фона на покачващите се цени на енергията в Европа. Данните сочат, че България е на второ място в списъка с най-висок процент на
работещите бедни, които нямат пари за отопление. Заради ниските си заплати почти 3 милиона души в целия Европейския съюз не могат да си позволят да отопляват домовете си, въпреки че работят, сочи още
проучването.

През последното десетилетие ситуацията се е влошила в десетина държави членки на ЕС, а сега рязкото покачване на цените на електроенергията в Европа рискува да доведе до енергийна бедност още повече работещи, прогнозират от ЕКП. Повишаването на цените на енергията прави решителните действия на ЕС по отношение на заплатите още по-неотложни, казват от ЕКП. Конфедерацията призовава Европейския парламент да предпази работниците от енергийна бедност, като въведе “праг на достойнство” в проекта на директива за минималните работни заплати. Той ще гарантира, че законоустановените минимални заплати осигуряват достоен стандарт на живот.

За целта те не могат да са по-малко от 60% от националната медианна брутна заплата и 50 на сто от националната средна брутна работна заплата.

Необходими са изменения, за да бъде въведен и за да се увеличи и броят на работниците, обхванати от колективно договаряне в цяла Европа, което е най-добрият начин за постигане на действително справедливо заплащане, казват от ЕКП.
“В Европа има милиони нископлатени работници, които трябва да избират между това да отопляват дома си, да хранят добре семейството си или да плащат наема, въпреки че работят на пълен работен ден. Това е неприемливо и отхвърля целия смисъл на минималната работна заплата. За съжаление, нарастващите цени н енергията означават, че тази зима още повече хора са изправени пред необходимостта да се върнат от дълъг работен ден или нощ в студен дом, а децата им да пишат домашните си на студено, коментира заместник-генералният секретар на ЕКП Естер Линч.