Вчера стана ясно, че фалиралото дружество “Понсстрой” иска от врачани да му изплатят дължими суми за частично изпълненото по проекта за Воден цикъл за над 8млн. лв.

Въпреки че самата фирма дължи пари на община Враца именно за недовършени дейности по проекта.

Името на синдика на “Понсстрой” е  Иво Велчевски, който вече е бил синдик на “Мостстрой”, строителната фирма, в която участва Васил Божков. Освен синдик, Иво Велчевски е кандидат за депутат от партията на Бареков, а по-късно от “Изправи се, мутри вън”.

Как “Понсстрой” разкопава Враца и … фалира

През февруари на 2012г. в община Враца е обявен търг за Етап 2 на проект Воден цикъл, на стойност близо 20 млн. лв. без ДДС. През май същата година поръчката е спряна от Комисията за защита на конкуренцията.

Новият търг е пуснат през юни и е с прогнозна стойност 18.13 млн. лв. без ДДС и  срок за изпълнение от 36 месеца  Подадени са пет оферти, но е избрана тази на „Понсстройинженеринг“ за 17.86 млн. лв. и срок от 16 месеца.

Договорите са подписани от кмета Николай Иванов и заместник-кмета по строителство Красимира Георгиева.

Преди да поеме мястото на зам.-кмет , Георгиева е била служител на „Понсстрой“, а след като Николай Иванов губи изборите, Георгиева се връща при бившия си работодател.

Някъде по това време се случва грабеж в жилището й в София, откъдето е откраднат и компютър, съдържащ служебна информация, твъдят източници на “Зов нюз”.

По време на подписването на договора с Понсстрой вече са налице и първите индикации за финансовите проблеми на фирмата.

Компанията майка “Понс холдинг” натрупва дългове, спира плащания и през 2013г. вече има запори, и започва продажба на имуществото си на търг.

Едва ли експертите от Община Враца, ангажирани с работа по проект Воден цикъл не са знаели за това, или просто са пропуснали да проверят фирмите, които ще изпълняват най-скъпия европроект в България.

 Така Враца се оказва разкопана и с Воден цикъл пред провал.

Всичко “ремонтирано” от “Понсстрой”се разпада

Камион потъна в дупка,на оживена улица във Враца, след полагане на тръби и асфалт по Воден цикъл. Дали ремонтът е извършен качествено?

Общината вече признава очевидното и обявява, че има затруднения и забавяне.

В края на 2013 г. на единствения явил се кандидат е възложена поръчката за реконструкция на водопровода от яз. “Среченска бара” за 46.3 млн. лв.

Печеливш е консорциум „МС-Техно-Хидро“, в който влизат „М и С Бетон“, „Техноекспортстрой“ и румънската „Хидроконструкция“.

Компанията „М и С Бетон“ се приема за близка до „Понсстрой“, а „Техноекспортстрой“ е обвързана с КТБ.

Точно в тази банка е гаранцията, представена на общината.  Официалното потъване на средства започва след като кметът дава 11 млн. лв. аванс на „МС-Техно-Хидро“ без одобрението на надзора. Парите потъват, без да е свършена никаква реална работа.

Проблемите с Понсстрой продължават и през новия кметски мандат, през който екипът на Калин Каменов се опитва да спаси общината от милионите дългове и да довърши проекта.

През 2019г., след множество срещи и съдебни спорове, Община Враца прекратява договора с “Понсстрой”, като дружеството е отговорно за некачественото изпълнение на строително-ремонтните дейности и наложените неустойки по проекта.

Както вече стана ясно, договорът с Понсстрой е сключен през 2012 година, като срокът за неговото изпълнение е до началото на 2015 година. В началото на първия мандат на кмета Калин Каменов е установено, че към декември 2015 година дружеството не е изпълнило и 50% от предвиденото в договора, а реализираните ремонтни дейности са некачествени.

През 2022 година Общината прави валидно прихващане – дружеството дължи 7 160 034 лв., местната администрация – 6 679 622 лв.

Преведено на достъпен език “Понсстрой”дължи на врачани освен пари и извинение за огромните неустойки по Воден цикъл, причинените през годините опасности от инциденти заради некачествени ремонти, както и замърсен въздух заради разкопаните и недовършени улици.

Фалирало дружество с над 100 милиона задължения иска да блокира сметки на Община Враца