Иван Грудев Филипов е бивш полицай, задържан през 2010 г. за подкуп на служител на БОП в Стара Загора. Филипов предложил 50 000 лв. на антимафиота, за да замете данни за извършени престъпления по проверките, които води по отношение на фирмите Градус“ с номера от 1 до 7 и „Бисер Олива“ АД. Дружествата до едно са свързани с братята Лука и Иван Ангелови – заедно и по отделно. През 2017 г. Филипов е осъден на първа инстанция. Но проверките за точене на ДДС от фирмите на Ангелови чрез фиктивен износ за Румъния, ощетил хазната с 10 милиона лева ДДС, са успешно заметени, става ясно от разследване на BIRD.

Имената на Ангелови нашумяха след като бизнесменът Светослав Илчовски ги обвини в куп престъпления пред Комисията по ревизиите – като се започне от манипулиране на борсата чрез надуване на активите на дружествата им през фиктивни сделки и се стигне до подкупи за премиера Борисов в кюлчета злато и заплащане за плеймейтки. Особено зловещо прозвуча твърдението, че на Илчовски е показан клип с издевателства над арестант, докато бил на имен ден на Иван Ангелов в резиденция Витошко-Студена, където присъствал и Борисов. Според бизнесмена той заплащал рекет в продължение на години, за да бъде оставен на спокойствие.

В защитната си реч пред същата комисия Ангелов отрече тези твърдения, но затвърди впечатлението, че е особено близък с премиера Борисов, с когото често играел карти и ги свързвала мъжка дружба. Той също така се самоуличи в нечисти сделки. Стана ясно, че Ангелов е успял да продаде с печалба фамозните фурми от Абу Даби, които уж бяха хуманитарна помощ, а също така да получи съдействие лично от премиера за признаване на ветеринарни сертификати за износ на негова продукция. Последното повдига и въпроси за търговия с влияние в негова полза.

Фиктивен износ за Румъния за 10 милиона лева ДДС

Няколко независими един от друг източници твърдят, че към 2010 г., срещу братята Ангелови тече разследване, възложено на Националната следствена служба, по данни за източването на около 10 милиона ДДС чрез фиктивен износ на земеделска продукция към Румъния. Текат и проверки от НАП, които са особено притеснителни за производителите на пилешко от Стара Загора. В крайна сметка проверките приключват без проблеми за тях. Междувременно Ангелови са изградили близки отношения с премиера Борисов, който ги води до Япония с правителствения самолет.

В мотивите по делото срещу Филипов, изложени в 20 страници, се описва как той опитва да мотивира колегата си от ТЗ „БОП“ да реализира схема, която да приключи проверката с положителен за проверяваните дружества резултат. Материалите по същата проверка трябвало да бъдат изпратени в прокуратурата с мнение за прекратяванепоради липса на данни за извършено престъпление. С тези действия е трябвало да се потвърдят неверните и непълни констатации в данъчните ревизионни актове за минали периоди от време“.

Пристрастни ревизии и проверки

Съдът сочи, че от началото на 2007 г. до средата на 2010 г. служителите на НАП извършили многобройни данъчни ревизии и проверки за установяване на факти и обстоятелства по прихващане или възстановяване на ДДС в данъчни обекти и търговски дружества, в които съдружници или акционери били братята Иван и Лука Ангелови. Сред проверяваните компании са многобройните фирми „Градус“ и „Бисер Олива“ – общо над 10 юридически лица.

Продължението четете ТУК

Автор: Димитър Стоянов. Редактор Атанас Чобанов. Снимка: Bulphoto ©