На национален протест излизат полицаите днес. Протестът ще се проведе от 13.00 часа в североизточната част на площад „Княз Александър I“ между паркинга на Народното събрание и Националната художествена галерия. Протестът ще е под формата на събрание на открито. Междувременно в района ще се проведе и контрапротест на представители на “Системата ни убива”.

Недоволството на служителите на реда е във връзка с гласуването на второ четене на Закона за бюджета на Република България, при което исканията на СФСМВР за увеличение на основните възнаграждения на служителите в МВР с повече от 15% не са получили задоволителен отговор според Синдиката

Припомняме, че на 17 ноември, дни след като управляващата партия направи предложение между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет, с които щяха парите за детски надбавки се пренасочват за увеличение на заплатите на полицаите, служителите на реда изразиха своето недоволство.

Представители на СФСМВР представиха изложба пред Народното събрание. Изложбата представлява символично недоволство на служителите на реда. Те настояват за по- високи възнаграждения и се противопоставиха на предложението на ГЕРБ това увеличение е за сметка на детските надбавки.
На 25 ноември 2020 г. народните представители одобриха допълнителни 77.5 млн. лв. по бюджета на МВР. Това бе предложението на ГЕРБ между първо и второ четене. То цели допълнително увеличение на възнагражденията с още 5 % за 2021 г. в системата на МВР, като необходимите финансови средства за това увеличение по бюджета са 77, 5 млн. лв.Първоначално разходите за персонал за 2021 г. в бюджета на МВР бяха 1. 735 млрд. лв. С увеличението те станаха 1. 813 млрд. лв.