Три са основните приоритети на Министерството на образованието и науките (МОН)
през следващите три месеца.

Първият е продължаването на учебната година с максимално присъствено обучение и с контрол върху ситуацията от гледна точка на епидемичната обстановка, съобщи на брифинг служебният просветен министър Николай Денков.

Ситуацията в страната е тревожна. Има възможност за пренасяне на случаи към училищата чрез учителите и децата. В момента имаме плавно нарастване на случаите, което все още не е тревожно. Трябва да внимаваме да няма рязко увеличаване“, заяви Денков. По последни данни към 20 септември 0,71% от учителите са карантинирани, а процентът при учениците е 0,44. Денков допълни, че това плавно покачване на случаите е очаквано. По отношение на област Велико Търново, където вече има няколко училища, които са преминали към дистанционно обучение, Николай Денков обясни, че най-много
ученици в карантина са именно там – 1,12%. Следва Кюстендил с 0,83% и Шумен с
0,77%.
„Как ще се развият тези проценти зависи от две неща – едното е спазването на мерките извън училище и как се спазват вътре в учебните заведения. Ако носят маски, спазват дистанция и се пазят взаимно, ще имаме преминаване през ниска вълна. Може да бъде по-дълга, но няма да има сериозни проблеми с претоварване на болничната система“, коментира Николай Денков.
Към момента около 32% от учителите са ваксинирани, включително с първа игла. Отучениците по последна информация има малко над 2% ваксинирани.

„Това, което остава скрито от обществото, е, че за да може да се използват тези средства, има да се подготвят хиляди страници документи, които са експертни и затова работата трябва да започне отсега“, поясни просветният министър.
Третият приоритет е подготовката на бюджета за следващата година и на
актуализираната тригодишна бюджетна рамка. Николай Денков представи и свършеното до момента от МОН, както и нови лица във ведомството.