Българската православна църква почита паметта на Свети Пантелеймон днес, на 27-ми юли. 

Свети Пантелеймон е известен като „безвъзмезден лекар, милосърден ценител на душевни и телесни недъзи“. Празникът е популярен още и като „Пантелей“, „Пантелей пътник“, „Паталей“, „Воден Пантелей“ или „Църна Паталея“. Добавката към името се основава на народното тълкуване на Пантелеймон, свързвано с думата „път“.  

Едно от най-разпространените вярвания на този ден е, че лястовиците и щъркелите отлитат за топлите страни или „се събират да пътуват“. Като цяло неговият ден е много удачен за пътуване – онзи, който го чака далечен път, трябва да тръгне тъкмо на свети Пантелей, та да му върви.  

Според друго поверие на своя празник светецът облича кожуха си и тръгва да донесе снега, зимните бури и ветрове. Денят се смята за „тежък“, „хаталия празник“.  Счита се, че Св. Пантелеймон пази хората от болести и може да лекува.

 В този ден бременните жени не трябва да похващат нищо, за да не родят болно и с белези по тялото дете.

В други краища на страната са извършвали обредно-магическо извеждане на лошите болести (чума, шарка и дифтерит) от селското землище.  Особен момент в народния култ към светеца е представата за покровителството му над летните бури, поройни дъждове и наводнения, защото се смята за по-малък брат на свети Илия. От тук идва и названието „Воден Пантелей“.  

Денят на свети Пантелей се свърза с края на жътвата и обичая „плетене на брада“. Тя се плете задължително от момиче. За целта се избират най-хубавите класове в нивата, които са близо един до друг. Те се оставят неожънати. Мястото около „брадата“ се почиства от плевелите и се разкопава. Класовете се разделят на три. При самото плетене се вплита червен конец и полски цветя, а понякога се закачат скилидка чесън и сребърна пара. Готовата „брада“ се полива с вода и всички се измиват над нея, за да вали дъжд и житото да израсне високо и с едри класове и догодина. На някои места оставят бучка сирене и парче хляб върху „брадата“, за да роди нивата и на следващата година. Накрая „брадата“ се отрязва от по-малко дете.  

Именници в този ден са хората, носещи имената Пано, Панка, Панто, Панчо, Пантелей, Пантелейка, Добри, Добрин, Добриян, Добра, Добрина, Добринка и др.

Tyxo.bg counter