Районен съд – Монтана осъди на 10 месеца „Лишаване от свобода“  22 годишен мъж от Берковица, откраднал пет акумулатора от паркинг в Монтана и за да ги превози отнел чужд автомобил и потрошил него и още три коли, докато напускал мястото на престъплението.

През нощта на 20 срещу 21 март 2022 г. подсъдимият  В. М. В. пристигнал с приятел на паркинг на ул. „Трети март“ в Монтана, отворил четири автомобила и един мотокар и извадил акумулаторите им на обща стойност 547 лева.

Докато изваждал стартерните батерии, В. М. В. забелязал, че бус „Фиат Таленто“, е оставен отключен и с ключ на таблото, натоварил в него откраднатите акумулатори и  тръгнал към квартал „Кошарник“ в Монтана.

При опитите да излезе между паркираните коли подсъдимият блъснал три автомобила – „Опел Мерива“, „Пежо 307“ и „Ауди А 3“, като им нанесъл щети за 2065, 63 лева.

След като разтоварил откраднатите акумулатори В. М. В. върнал чуждия бус на паркинга, но преди това свалил от него монитора на системата за задно виждане.

На сутринта собственикът на колата забелязал, че тя е с нанесени щети и подал сигнал в полицията. Служители на МВР разкрили крадеца и срещу него било образувано досъдебно производство.

Съдът призна В. М. В. – с начално образование, безработен и осъждан вече за кражба, за виновен и го наказа за  отнемането на автомобила „Фиат Таленто“, с намерение противозаконно да го ползва, с последвала повреда на превозното средство на обща стойност 2997,72 лева, с 10 месеца „Лишаване от свобода“, които да изтърпи при първоначален общ режим.

За кражбата на пет акумулатора магистратите наказаха подсъдимия с 10 месеца „Лишаване от свобода“, а за нанесените противозаконно повреди на трите автомобила му бе дадено наказание 8 месеца „Лишаване от свобода“.

Съдът определи едно общо – най-тежкото наказание на В. М. В. – 10 месеца „Лишаване от свобода“, което да изтърпи при първоначален общ режим.

Присъдата може да се обжалва и протестира в 15 дневен срок пред Окръжен съд – Монтана.