Новият министър на здравеопазването – проф. Костадин Ангелов обрича на фалит областните болници, както и на страдание с неизвестен край хиляди пациенти с хронични заболявания и такива, които биха имали нужда от болнично лечение.

До този момент не е ясно и къде ще се лекуват пострадалите от тежки катастрофи, тъй като и реанимацията в болницата ще е предназначена само за пациенти с коронавирус.

Заради създадената от него организация, МБАЛ “Христо Ботев” се преструктурира извънредно.

Реално, хората от Враца остават без възможност да се лекуват в:  отделение по Нефрология (пациенти с бъбречни проблеми), 1-во и 2-ро вътрешни отделения, отделение по Кожни и венерологични болести, отделението по Анестезиология и Интензивно лечение, отделението по Физиотерапия.

На този етап чисти от COVID остават отделенията по Кардиология, Акушерство и гинекология, Хирургия, Ортопедия, Детско отделение и това по Неврология.

Чрез своята заповед министър Ангелов буквално обрича болницата на фалит.  Спирането на нейната дейност заради недостатъчно финансиране е съвсем реално и много близо.

Припомняме, че областните болници подписват договори с НЗОК по определени критерии и по този начин се финансират. Без да има промяна в закона за здравето,  финансови постъпления в лечебните заведения просто няма да има.

Промяната на естеството на отделенията автоматично води до неизпълнение на договора с НЗОК. Въпреки, че съществуват механизми за финансиране на лечебните заведения по време на извънредното положение, средствата не покриват изцяло всички разходи на болниците. Дори и да бъде удължено извънредното положение, доходите на областните болници няма да останат както до този момент.

На риск са изложени също така и пациентите, които ще се лекуват на оставените минимални бройки легла в отделенията, които от вчера вече са предназначени за лечение на болни с коронавирус. Леглата са разпределени по следния начин: 2 легла за хора с бъбречни проблеми, 8 за диабетици и пр..

На фона на всичко това вчера стана ясно от директора на МБАЛ “Христо Ботев”- Враца д-р Керемедчиев, че болницата от април не е получавала средства за COVID отделението, като сама е финансирала с над 100 000 лв. и китовете за PCR и антигенните бързи тестове.