“На националния празник 3 март стартираме инициативата за поставянето на историческа паметна плоча, посветена на подписването на Санстефанския мирен договор.

Мястото се намира в Истанбулския квартал Йешилкьой, където преди 146 години са положени основите на Третата българска държава.”, новината съобщи кметът на Враца Калин Каменов, който в момента се намира на мястото, където е подписан мирният договор. 

Пред “Зов нюз” Калин Каменов сподели, че 146 години след паметната дата е много трудно мястото на подписването на договора да бъде открито и точно това го е провокирало да стартира инициативата за поставянето на историческата паметна плоча.

Той сподели още, че са се срещнали и с други българи, които са искали на място да разкажат на своите деца какво се е случило преди 146 години.

В профила си във “Фейсбук” Калин Каменов честити празника и сподели още:

“От тук започва Третата българска държава. След всички битки, въстания и възрожденски дейности, тук в Сан Стефано се подписва първият документ, който връща България на картата. 3 март е дата, която ненужно и неуместно се опитваме да омаловажим и дори да изтрием от нашата национална памет.

Затова с мои приятели от Враца решихме днес да заведем децата си на мястото, където се е случило подписването на договора, дал началото на Санстефанския мирен договор. Градчето Сан Стефано се намира на брега на Мраморно море. Сега е квартал на Истанбул и носи името Yeşilköy.
Идеята е да им покажем и разкажем на място къде е започнала свободата на България. Обмислям и да изберем място, и със съдействието на Министерство на външните работи, както и с разрешение на местните власти, да поставим паметна плоча или мемориал, където всяка година всички признателни българи да отдават почит на мирния акт,  дал началото на нашата нова държава.

Трябва да помним местата, хората и събитията, които са ни направили свободна и независима държава. Това е нашата история

Честит празник!”