Калин Камено- кмет на община Враца

Кметът на Враца Калин Каменов излезе с призив към гражданите за разбиране и търпение относно тежката зимна обстановка в общината.

Припомняме, че Враца е градът-рекордьор по количество паднал сняг в България през изминалото денонощие.

Въпреки вятърът, който още повече усложни обстановката, общината не стигна до бедствено положение, заради пълната мобилизация на екипите на всички институции, арендатори, граждани и фирми, които се включиха в снегопочистването. 

Публикуваме текста без редакторска намеса:

“Ситуацията в община Враца е тежка! През последните 24 часа ни връхлетяха обилен снеговалеж и силен северен вятър.”

В резултат на това бяха счупени и съборени стотици дървета и клони, всички села останаха без електричество, а на места бе спряна и водата.

Заради силните снегонавявания бяха прекъснати транспортните връзки до няколко населени места, а през целия ден се борихме да вадим от преспите бедстващи автомобили и граждани.Знам, че всеки от нас плаща данъци и очаква от екипите по снегопочистване да ловят снега във въздуха, но уви, не се получава точно така.Знам, че всеки един от вас е в правото си да бъде гневен, че улицата, по която се движи, не е идеално почистена или пък е непроходима.

Истината обаче е, че срещу природата невинаги можем да борим, дори и да влагаме всичките си възможни сили. През последните 24 часа работеше цялата налична техника и въпреки това, ефект почти не се виждаше.

Аз самият бях в една от машините през целия ден и мога да ви уверя, че 30 минути след почистването на улицата, тя изглеждаше така, сякаш от там не е минавал снегорин. Затова призовавам всеки един от вас за малко повече разбиране и търпение.

Искам да благодаря на всички, които през последното денонощие са на терен и работят неуморно, без никаква почивка.И в момента продължаваме да се борим с трудната обстановка.

В разчистването на града са включени много хора – екипи на БКС, общински служители, гражданска защита, военнослужещи, полицаи, граждани, фирми и арендатори.

Въпреки това обстановката все още е сложна. Това е и причината утрешният ден да бъде неучебен. Призовавам всички учебни заведения да мобилизират своите екипи и да се включат в почистването на районите около яслите, детските градини и училищата.

В много от тях все още е опасно да се преминава и поради тази причина преценихме, че животът, здравето и сигурността на децата са на първо място и е по-добре те да си останат вкъщи. Всички служители на администрацията и звената към общината утре също ще се включат в почистването на тротоарите в града.