Лятото е към своя край. Кратко време ни дели от дъждовната есен и снеговитата зима, когато изискванията за движението по пътя стават два пъти повече. Задължително е да оборудваме автомобила си със зимни гуми, вериги и други приспособления от съществено значение за безопасността ни, докато шофираме по заледения асфалт. Изберете ги от Max Auto 24.

Как се слагат вериги за сняг

Веригите за сняг са задължителни в региони, където се наблюдават обилни снеговалежи през зимата. С тяхна помощ, придвижването на пътя и високата проходимост стават възможни, но преди това трябва да се научим как да сложим това така важно приспособление за гуми. Най-напред се уверете, че веригите не са в контакт с някой от неподвижните елементи на автомобила, за да не станете част от злополука на пътя. След това преминете към стъпките за монтаж на автомобилни вериги:

  • Свалете тасовете, ако има такива към джантите;
  • Повдигнете двата края на веригата и ги закопчайте със заключващия механизъм на колелото;
  • Наместете веригата около гумата до нейното пълно обхващане;
  • Стегнете веригата според указанията;
  • Уверете се, че няма висящи части;
  • Повторете тези стъпки и при другото задвижващо колело, а след това изминете няколко метра с автомобила, за да тествате веригите. 

Вече сте готови за шофиране през зимата! Магазин Max Auto 24 ще го направи още по-приятно.

Как да изберем зимни гуми

Често пъти подценяваме зимата, определяйки я като просто един от сезоните на годината. И това, че навън има малко сняг и лед, не може да ни попречи да се проявим за пореден път като опитни водачи на МПС, за които няма неподходящо време, в което да се наслаждаваме на модерната си лека кола. Разчитайки на нейната перфектна работа, не се страхуваме от нищо, но уви, това е голяма грешка, защото ПТП-тата стават именно поради подценяване на обстановката навън. Бъдете отговорни водачи и оборудвайте автомобила за предстоящата зима. 

Подмяната на летните гуми със зимни е строго задължителна, защото зимата не прощава на никого. Дори и най-опитният шофьор би могъл да пострада на пътя, ако степента на замръзване по пътищата е висока, а сцеплението на гумите не е на ниво. Изберете подходящ размер гуми, доверявайки се на онлайн калкулаторите, също както и позовавайки се на вида на старите, които сте имали до този момент. Зимните гуми трябва да имат протектор с дълбочина не по-малка или равна на 4 мм, също както и да се сменят до 15 ноември всяка година. Погрижете се, предпазете се. 

Какво предпазва автомобила от замръзване

Рано сутрин. Поредният работен ден, в който трябва да се придвижим до офиса с автомобила си. Навън е зима и всичко е бяло. Каква идилия! Дотук добре, само че хармонията бива рязко смутена при вида на замръзналия автомобил, който отказва да ни служи. Не и днес. Какво да направим в този случай?

Преди всичко е добре да разполагаме с подръчни средства, с които не само да размразим автомобила, но и да го предпазим от замръзване. Можете да използвате покривало, специален спрей против заледяване на стъкла, като и гумените уплътнения на вратата могат да бъдат намазани с течен парафин. Проверете и с какво налягане са гумите.