Депутатите на Трифонов, заедно с ГЕРБ, ДПС и “Възраждане”, не позволиха да се гласува законодателната и управленска програма

Партията на Слави Трифонов сложи прът в колелата на БСП, която се опитва да сформира ново правителство.

Вчера социалистите решиха, че ще внесат за гласуване в Народното събрание проектите на управленска и законодателна програми, изработени съвместно с ПП и ДБ. Идеята беше, че ако съберат мнозинство в подкрепа на програмите, ще приемат това като сигнал да предложат кабинет и да номинират кандидат за премиер. За такъв беше избран съпредседателят на “Промяната” Асен Василев. С тази цел левицата внесе в парламента проект на решение, съдържащо двете програми. Проектът беше предвиден да влезе в пленарната зала на парламента в четвъртък, пише Сега.

Тази сутрин обаче, когато се гласуваше програмата на Народното събрание за седмицата, въпросният проект отпадна. Това стана по предложение на ГЕРБ-СДС. То получи подкрепата не само на другите опозиционни формации – ДПС и “Възраждане”, но и на ИТН

Всъщност именно гласовете на депутатите на Трифонов направиха възможно проекторешението да бъде свалено от програмата.

От ИТН не дадоха никакъв аргумент защо спъват опита на бившите си съюзници да направят правителство. Трифонов и хората му са отговорни и за падането на кабинета “Петков”, след като подкрепиха вота на недоверие, внесен срещу него от ГЕРБ-СДС.

Няма никаква реакция към момента от страна на БСП. Социалистите обаче трябва да са били наясно, че така ще се случи – все пак, парламентът отдавна не е под контрола на коалицията, събрана около “Промяната”. Вчера соцлидерът Корнелия Нинова заяви, че в случай, че претърпят неуспех с програмите, социалистите ще върнат третия мандат за съставяне на кабинет обратно на президента Румен Радев, от когото го получиха.