Дружеството ”Ню геймс”, което организираше най-голямата частна лотария на Васил Божков – ”Национална лотария”, е поискало да бъде обявено в несъстоятелност, се вижда от документи, качени в Търговския регистър, съобщи ”Капитал”.
Молбата е до Софийския градски съд и е подадена на 28 февруари. Тогава от “Ню геймс” обявиха, че сметките им са запорирани от НАП.
От писмото до съда се разбира, че Комисията по хазарта е установила публични задължения на компанията в размер на 273 млн. лв. От “Ню геймс” са обжалвали този акт. Над 20 хил. търговци на дребно искат компенсации заради непродадените лотарийни билети.

Дотук се стигна, след като Народното събрание премахна частните лотарии на 7 февруари с гласовете на управляващата коалиция между ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Промените в Закона за хазарта бяха внесени от зам.-председателя на парламента и лидер на НФСБ Валери Симеонов в края на януари.

Така монополът върху лотарийните игри стана държавен и беше даден на Българския спортен тотализатор, а лицензите на частните оператори – “Национална лотария” и “Лотария България”, бяха отнети. Мажоритарен дял в тях имаше Васил Божков, към когото има повдигнати 11 обвинения.

Над 20 000 дребни търговци от цялата страна са купили лотарийни билети на “Национална лотария” на стойност около 40-50 млн. лв. и сега търсят начин да не търпят щети от спирането на частните игри, стана ясно в четвъртък.

Търговците, обединени в Българската асоциация на търговците на тютюневи изделия (БАТТИ), писаха до премиера, че се опасяват от значителни загуби и поискаха компенсации от държавата.