8-и юли е Световният ден за борба с алергиите. За първи път той  се отбелязва през 2005 г. по инициатива на Световната здравна организация за борба с алергиите. Целта е да се популяризира информацията за алергичните заболявания, да се акцентира върху необходимостта от профилактиката и превенцията им. 

Алергията представлява свръхчувствителност на организма, обикновено към безвредна субстанция от околната среда – алерген. Тази свръхчувствителност  е в резултат на силна защитна реакция на имунната система. На практика броят на веществата, които могат да предизвикат алергия е неограничен.

По данни на Световната здравна организация алергиите са на четвърто място сред хроничните заболявания в световен мащаб. Според експертите 30-40% от населението страда от алергии като през последните 20 години честотата  е два пъти повече. Най-честите причинители на алергии са акари в домашния прах; полени от житни, дървесни и тревисти растения; ужилване от насекомо; храни – млечни, зеленчуци, плодове, ядки; козметика; продукти от животински произход – пух, пера, животински косми.

През летния сезон най-често срещаните алергични заболявания са сенна хрема, някои хранителни алергии и слънчевата алергия.