Депутатите ще обсъждат днес промените в закона за политическите партии, внесени от “Има такъв народ”, които предвиждат намаляване на годишната партийна субсидия от 8 на 1 лев за действителен глас. Проектът за промени е внесен от депутатите на “Има такъв народ”.

Хората на Мая Манолова от “Изправи се! Мутри вън!” предлагат промени в закона за извънредното положение – добавката от 50 лева към пенсиите да се изплаща до края на годината и да се спрат принудителните действия по събиране на публични вземания от гражданите по време на пандемията.

БСП настоява да се гледа промяна на Кодекса за социално осигуряване, с която се предвижда преизчисляване на старите пенсии от 1 юли тази година.

Законопроектите влизат за директно обсъждане по правилото за внасяне на законодателни промени всяка първа сряда на месеца, като съгласно правилника на Народното събрание депутатите са длъжни да разгледат по същество направените предложения, уточнява БНР.

В дневния ред са включени и два проекта на решения. Единият на “Демократична България” – за създаване на временна комисия за проверка на строежите и обектите на територията на лесопарк “Росенец”. Другият на БСП – с което да се възложи на Министерския съвет да осигури достъп на българските граждани до руската ваксина срещу COVID-19 “Спутник V”.

Законопроектите влизат за директно обсъждане по правилото за внасяне на законодателни промени всяка първа сряда на месеца, като съгласно правилника на Народното събрание депутатите са длъжни да разгледат по същество направените предложения.

Най-късно в петък парламентът ще бъде разпуснат, прогнозира проф. Пламен
Киров, преподавател по конституционно право и бивш конституционен съдия, по БНТ.