Община Берковица е в процес на процедура за безвъзмездно прехвърляне на осемнадесет имота частна държавна собственост в общинска собственост с цел изграждане на ски писта.

На 17.03.2020 година, във връзка с прехвърлянето на имотите, Община Берковица е заплатила компенсационно залесяване в размер 77 038.92 лв. Реализирането на този проект е важен за привличане на повече туристи и инвестиции в района, което ще доведе до откриване на нови работни места и възможности за развитие на туристическите услуги и курортни дейности.

Припомняме, че още през 2006г. бе одобрено  споразумение за създаване на акционерно дружество между общината, фирма “Главболгарстрой”- София и училищното настоятелство в Берковица.

Дружеството бе наречено “Ком 2016” и трябваше  до 2016 година да изгради голям спортно-туристически комплекс в Берковица и в района под връх Ком в Стара планина.

Споразумението предвиждаше общината и училищното настоятелство да участват в дружеството с апортна вноска от земя. Общината внася 75 декара в района на изхода от града към връх Ком и на 1560 метра височина, където ще има хотелски комплекси и спортни съоръжения.

“Главболгарстрой” пък щеше да има 51 процента от акциите в бъдещото дружество и ще участва в създаването му с пари в брой. Бяха определени и местата за строителство на хотели, писти, лифтове, ресторанти, чайни, шосета и други съоръжения и сгради в бъдещия комплекс.

 По план трябваше да се изградят пет въжени лифта и един кабинков лифт.

Предвидено беше и разширяване на съществуващите сега ски-писти, строителство на нови, изграждане на писта и стрелбище за състезания по биатлон, писта за спускане с шейни и площадка за делтапланеризъм.

През пролетта на 2007 година трябваше да започне удължаване на сегашната ски-писта от 800 метра на 2000 метра и строителство на седалков лифт от хижа “Ком” до Среден Ком.

Проектът за Супер Берковица обаче така и не се реализира, защото Главболгарстрой се оттегли от проекта и дружеството беше ликвидирано.